Rozpoznejte infarkt včas, každá minuta je drahá

Praha - Ministerstvo zdravotnictví a Česká kardiologická společnost startují kampaň nazvanou „Jednej rychle, zachraň život, infarkt nečeká“. Kampaň upozorňuje, že zásadní je rychlé rozpoznání infarktu a včasná reakce. Jakmile člověk pociťuje příznaky, je nutné ihned volat záchrannou službu. Každé tři minuty zpoždění totiž zvyšují riziko úmrtí o jedno procento. Ročně v Česku prodělá infarkt 40 tisíc lidí, z toho 40 procent z nich umírá ještě před příjezdem lékaře.

Přežití srdečního infarktu a následné uzdravení závisí z velké části na tom, jak rychle je postiženému poskytnuta potřebná léčba. Česko má jeden z nejlepších systémů kardiovaskulární péče na světě. Pacienti ale často přichází pozdě. Podle statistik každý pátý člověk u infarktu váhá s přivoláním záchranky déle než hodinu. S každou minutou se přitom šance na přežití snižuje.

„Pokud pacient přišel včas, to znamená - začalo ho bolet na prsou, do deseti minut zavolal záchranku, která ho přivezla do kardiocentra, kde mu udělali angioplastiku, a to vše proběhlo do dvou hodin od příznaků, tak se infarkt vlastně zruší. Žádné následky nejsou. Pacient může jít čtvrtý den domů a v průběhu měsíce se může vrátit do normálního života,“ uvedl dříve prezident České kardiologické společnosti Petr Widimský.

Stránky kampaně
Zdroj: ČT24/www.infarktneceka.cz

Infarkt znamená, že se ucpe věnčitá tepna na povrchu srdce, která zásobuje srdeční sval krví. Část srdečního svalu začne odumírat a nemůže fungovat. Odumírání srdečního svalu trvá přibližně 12 hodin. Čím dříve se tepna zprůchodní, tím více srdce se zachrání a může pak fungovat dál. „Nejčastějším prvotním příznakem akutního infarktu myokardu je bolest za hrudní kostí či na celém hrudníku, která většinou mívá pálivý charakter,“ popsal ředitel středočeské záchranky Martin Houdek. Lidé si ale infarkt mohou splést i s bolestí zad či žaludku.

Nejčastějšími příznaky srdečního infarktu jsou:

  • Bolest na hrudi (popisována jako pocit tísně, tlaku nebo svírání)
  • Bolest v jiných částech těla (obvykle v levé paži, krku nebo dolní čelisti)
  • Pocit nedostatku vzduchu 
  • Pocit na zvracení
  • Zvracení
  • Nepravidelný srdeční tep
  • Pocení
  • Úzkost

Riziko zvyšuje kouření i špatná strava, ohroženi jsou i mladí lidé

Infarkt ohrožuje i mladé lidi. Největší riziko srdeční příhody v mládí mají lidé, u kterých je častá v rodině (více ZDE). Riziko výrazně zvyšuje i kouření nebo tučná strava a s ní spojená obezita. Stoupá ale i kvůli cukrovce nebo nedostatku spánku. Naopak jej snižuje např. chůze nebo jiný pravidelný pohyb.