Radnice mohou díky veřejně prospěšným pracem ušetřit miliony

Karlovy Vary - Obce a města stále častěji najímají nezaměstnané na veřejně prospěšné práce. Od státu totiž za ně dostávají příspěvky, což pro radnice znamená i milionové úspory za rok. Starostové si však stěžují, že mohou takové lidi najímat jen na rok, pak musí hledat jiné síly. To by se mohlo změnit od příštího roku – novela zákona o zaměstnanosti počítá s dvouletou lhůtou. Poslanci už ji schválili, teď čeká na posouzení senátorů.

Zájem o veřejně prospěšné práce stoupá (zdroj: ČT24)

Roční lhůta je totiž podle starostů příliš krátká, lidé se v práci zaučí, ale pak mají skončit. Třeba podle starosty Lokte Zdeňka Bednáře by nezaměstnaní během dvou let získali zkušenosti a osvojili si určitou pracovní činnost. Díky projektu se daří zaměstnávat i lidi, kteří jinak mají s uplatněním na trhu práce problémy, jako jsou třeba handicapovaní, matky po rodičovské dovolené nebo lidé těsně před důchodem.

Na západě Čech pomáhají dlouhodobě nezaměstnaní, neboli Vépépéčka vedle úklidu cest i při lesních pracích, úklízí v okolí památek a při sněhové kalamitě zaskakovali i za cestáře.

Veřejně prospěšné práce využívají víc než dva tisíce obcí a měst. Případní zájemci se mohou ptát jak na svých radnicích, tak především na místních pobočkách úřadů práce. Místa se státními příspěvky jsou určená pro lidi dlouhodobě bez práce, tedy nejmíň pět měsíců. Nejvyšší možný příspěvek na takové místo je 15 tisíc korun, průměr se pak pohybuje pod dvanácti tisíci. Všechny peníze ale lidé nedostanou, radnice z nich zaplatí povinné odvody.