Soud zdvojnásobil tresty pro šéfy převaděčského gangu

Brno - Přísnější tresty dostali dva hlavní členové mezinárodního gangu převaděčů. Za transport nelegálních běženců z Pákistánu a Indie stráví ve vězení sedm, respektive šest let a čtyři měsíce. Původní rozsudek břeclavského soudu dnes odvolací Krajský soud v Brně zdvojnásobil.

„Jedná se o velice nebezpečnou a sofistikovanou trestnou činnost, takže ten odvolací verdikt soudu mě uspokojil,“ přiznal státní zástupce Pavel Kuthan. Byla to právě obžaloba, kdo se proti původnímu mírnému trestu odvolal. Rozsudek už je pravomocný a dvojice odsouzených tak zamířila od soudu rovnou do věznice.

Česká republika byla pro běžence jen tranzitní zemí na Západ, uprchlíci mířili například do Rakouska nebo Itálie. Skupinu i s řidičem ale zadrželi břeclavští policisté na hraničním přechodu Lanžhot ve spolupráci s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu.

  • Ashfaq Muhammad - Původně odešel od soudů s trestem 3 a půl roku vězení s ostrahou, nově si vyslechl 7letý trest.
  • Mohsin Hassan Minto - Břeclavský soud nad ním vynesl verdikt 2 roky a 2 měsíce vězení s dozorem, Krajský soud v Brně ho navýšil na 6 let a 4 měsíce.

Trasa nelegálních migrantů vedla přes Srbsko, Rumunsko a Maďarsko. „Na čerpací stanici mi dali do auta běžence, ale nesměl jsem se na to dívat,“ vypověděl v březnu řidič Zóltan Kótai, který od břeclavkého soudu odešel jen s podmínkou. S jeho trestem ale státní zástupce souhlasil. „Za cestu jsem dostal 16 tisíc korun,“ přiznal se Kótai.

Gang, který působil na území jedenácti států, si podle soudních výpovědí účtoval 1 800 euro za převoz jednoho migranta - většinou Pákistánců. „Trestní řízení je vedeno také na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Litvě a máme signály, že podezřelé osoby by se mohly zdržovat také v Řecku, Německu či Španělsku,“ vysvětlil před časem státní zástupce Jiří Zemek.