Laboratoř chůze marně čeká na smlouvy s pojišťovnami

Brno – Před šesti lety byla v brněnské fakultní nemocnici otevřena jediná laboratoř chůze v Česku. Díky přesnější diagnostice, která umožňuje analyzovat pohybové vady, pomáhá dětem po mozkové obrně. Zatímco do března 2011 provoz laboratoře hradily peníze z norských fondů, dnes na něj musí dávat nemocnice ze svého rozpočtu. Vyšetření totiž stále čeká na zařazení mezi platné výkony, což umožní uzavřít smlouvy se zdravotními pojišťovnami.

První osm let svého života strávila Viktorie Repíková kvůli následkům mozkové obrny chozením po špičkách, často padala a měla bolesti. Před pěti lety byla první pacientkou vyšetřenou v nové laboratoři chůze v brněnské fakultní nemocnici. „Byla ze všech nejmladší, takže si ji zavolali jako první a ten přístroj přesně určil, jak ji mají operovat,“ popsala Viktoriina babička Ludmila Štěpaníková.

Chůzi malého pacienta v laboratoři snímá osm infračervených kamer, které jsou zaměřeny na značky nalepené na nohou. Počítač pak nasbíraná data analyzuje a je schopen přesně popsat svalovou aktivitu, hybnost kloubů i tlaky pod chodidly, které při chůzi působí na podložku. Na rozdíl od běžného vyšetření tak lékaři získají přesný 3D model pohybu.

Výsledky umožní lékařům lépe naplánovat operaci, při níž se dětem po obrně například posouvají šlachy, svaly nebo „narovnávají“ klouby. U jiných dětí naopak zpřesněné vyšetření ukázalo, že nebude nutné k operaci vůbec přikročit.

Viktorie Repíková byla první pacientkou vyšetřenou v laboratoři chůze
Zdroj: ČT24

Viktorie na základě vyšetření absolvovala operaci zkrácených šlach na nohou. „Po operaci se musela od  začátku učit chodit. Trvalo to asi 14 dní, než mohla začít chodit sama, po půl roce už chodila normálně,“ vzpomíná babička. Dnes je Viktorii 13 let a může si užívat všeho, co její vrstevníci. „Baví mě volejbal i tělocvik, máme dobrou paní učitelku,“ chválila si malá pacientka.

Po Viktorii Repíkové se v laboratoři chůze vystřídaly další zhruba tři tisíce dětských pacientů. Teď ale zařízení bojuje o přežití. Vyšetření chůze totiž zatím marně čeká na zařazení mezi platné lékařské výkony, zatím je jen na seznamu tzv. kultivovaných výkonů. „Už druhým rokem čekáme na podpisy nejvyšších úředníků ministerstva zdravotnictví, kdy se má celý balík kultivovaných výkonů posunout do platných výkonů. Pak bude možno, aby byl tento výkon hrazen zdravotními pojišťovnami,“ povzdechl si vedoucí laboratoře chůze Jan Poul s tím, že jejich provoz zatím dotuje nemocnice ze svého. Za vyšetření, které vyjde zhruba na 3800 korun, si totiž nemocnice nemůže říct o peníze rodičům. Ministerstvo zatím na zaslaný dotaz České televize nereagovalo.

O potížích laboratoře chůze hovoří vedoucí Jan Poul (zdroj: ČT24)

Laboratoř už kvůli nedostatku peněz musela omezit péči o pacienty. „Z původního týmu čtyř plně vyškolených lidí zbyl jenom jeden vyškolený kineziolog, který zde pracuje na částečný úvazek a jeho zastupitelnost je prakticky nulová. Počet pacientů se musel výrazně zredukovat a ve dny, kdy kolega třeba onemocní, celá laboratoř stojí,“ dodal lékař Karel Urbášek. Podle jeho odhadu se teď na vyšetření dostane jen zhruba každé druhé dítě, kterému by laboratorní vyšetření mohlo pomoci.