Poslední mise padlého vojáka objektivem kolegy a kamaráda

Praha - V pondělí ve vojenské nemocnici zemřel i pátý voják, který byl v Afghánistánu těžce zraněn po sebevražedném útoku. Jaroslav Lieskovan zvaný Lesi sloužil u chrudimských výsadkářů u čety těžkých zbraní. U stejné jednotky byl spolu s ním i rotmistr a amatérský fotograf Daniel Hlaváč. Své kamarády včetně Lesiho zachytil na několika misích nejen během volna na základně, ale i na patrolách v okolí. Snímky z Afghánistánu mu přinesly umístění i v prestižní soutěži Czech Press Photo.

Hlaváč byl s Lesim od svého nástupu do armády. V roce 2007 byli společně na misi v severoafghánském Fayzabádu a později i půl roku v Lógaru. Lesiho smrt ho proto velmi zasáhla. „Už toho kluka nikdy nenafotím. Lesi byl výjimečná osobnost jak tělem, tak i duší. Byl takovou hybnou částí celého chrudimského praporu,“ vzpomínal se slzami v očích.  

Jaroslav Lieskovan (vlevo) na misi v Afghánistánu
Zdroj: Daniel Hlaváč

Čtyři vojáci zemřeli nedaleko základny Bagrám 8. července po útoku sebevražedného atentátníka. Útok nepřežili četař Ivo Klusák, desátník Libor Ligač, desátník Jan Šenkýř a rotmistr David Beneš. Devětatřictiletý Jaroslav Lieskovan podlehl svým zraněním toto pondělí ve střešovické vojenské nemocnici. Jen o několik dní později byl v Afghánistánu při útoku na hlídku středně těžce zraněn i šestatřicetiletý desátník. Armádní speciál ho dnes přepravil do Česka, léčí se v Ústřední vojenské nemocnici.

Číslo účtu pro pomoc pozůstalým: 44665522/0800, variabilní symbol 916

Po Lesim zůstala žena a tři děti. Mimo jiné i pro ně teď výsadkáři z Chrudimi a Žatce sbírají peníze, které chtějí dětem a rodinám symbolicky předat 1. září na nový školní rok. Na účtu sbírky, kterou vojáci vyhlásili na pomoc pozůstalým, už je více než 1 300 000 korun. O účet se stará Charita ČR, na jeho aktuální stav se můžete podívat zde. Na podporu pozůstalých se chystají i další akce. V srpnu bude například v Praze velký charitativní koncert.

Jaroslav Lieskovan na misi v Afghánistánu
Zdroj: Daniel Hlaváč
Jaroslav Lieskovan na misi v Afghánistánu
Zdroj: Daniel Hlaváč
Jaroslav Lieskovan na misi v Afghánistánu
Zdroj: Daniel Hlaváč
Jaroslav Lieskovan na misi v Afghánistánu
Zdroj: Daniel Hlaváč