V Novém Jičíně testují „zázračnou“ léčbu atopického ekzému

Nový Jičín – Lékaři specializovaného centra na atopický ekzém v novojičínské nemocnici začali testovat novou metodu léčby této nevyzpytatelné nemoci. Masti a klasické léky tu vystřídal přístroj regulující krevní složky, nemocnému vyčistí krev. S nemocí se v životě potká desetina lidí v ČR - trápí už tříměsíční kojence, často však propuká až v dospělosti.

Experiment testuje novou léčbu atopického ekzému (zdroj: ČT24)

Dosud se standardní léčba atopického ekzému opírala o speciální masti, uklidňující léky nebo ultrafialové záření. U řady lidí se běžná léčba nesetkala s přílišným účinkem jako třeba u Kláry Bednaříkové. Dostala se ale mezi prvních deset pacientů, kteří podstupují experimentální léčbu v Novém Jičíně.

Kláru trápí ekzém už sedm let, po půlce léčby novou metodou je spokojená. „Na to, že jsem byla od hlavy až k patě od ekzému, vypadá teď moje tělo dobře,“ konstatuje. Přístrojový systém pracuje s množstvím po 100 mililitrech tělní tekutiny, a protože se mimo tělo ocitá v průběhu čištění krve jen tak malé množství, neškodí metoda ani dětem.

Speciální aparát zbavuje krev alergenů. „Krev jím projde, vyčistí se a vrací se zpátky,“ přiblížil prostý, ale zázračný proces primář Zenon Lasota. Separátor prostřednictvím dvou absorbčních kolon vychytává protilátky náležící ke skupině, která zřejmě patří k nejčastějším spouštěčům nemoci.

Léčebná kůra přijde na 350 tisíc. Kompletní výsledky experimentu by novojičínští specialisté rádi měli s rokem 2015, teprve poté se pojišťovny rozhodnou, zda léčbu pacientům uhradí.

  • O atopii hovoří medicína jako o vrozené dispozici, kvůli níž se v určitých podmínkách může vyvinout přecitlivělost (alergie) na různé alergeny běžně se vyskytující v prostředí.
  • Kůže atopiků disponuje řadou změn přímo ve stavbě a činnosti, proto reaguje i na zcela běžné podněty mimořádným způsobem.
  • Pokožka bývá celkově suchá, schází jí schopnost zadržovat vodu, a proto se v ní tvoří jemné trhlinky, kterými pak snadněji do kůže vnikají alergeny a dráždivé látky z okolí.
  • Atopickým ekzémem trpí zhruba milion lidí populace v ČR, z toho 330 tisíc jsou děti do 15 let věku.