Měsíc zbraňové amnestie: Nejvíce jich odevzdali Jihomoravané

Brno - Více než sedm stovek zbraní zatím odevzdali lidé v rámci tzv. zbraňové amnestie. Pozici regionu s největším počtem odevzdaných zbraní si s počtem 107 zbraní drží jižní Morava. Hlavní nápor ale policisté na služebnách očekávají až po prázdninách. Termín pro odevzdání nelegálně držených zbraní nebo střeliva totiž vyprší až na konci letošního roku.

Co kraj, to 52 odevzdaný zbraní - takový je zatím průměr policejních statistik. Toto číslo ale jižní Morava překračuje dvojnásobně - lidé na zdejší služebny přinesli během prvního měsíce amnestie 107 zbraní. „Převážně se jednalo o starší myslivecké zbraně. Kromě toho lidé odevzdali přibližně 3 500 kusů střeliva,“ popsala jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Při minulých letech lidé na služebny přinesli tisíce zbraní, podle policistů ale není pomalý nástup nijak neobvyklý. Letos se do ní navíc promítly prázdninové měsíce. „Ze zkušeností jihomoravských policistů navíc vyplývá, že lidé nosili více zbraní až později, když si byli jistí, že jim opravdu nehrozí žádný postih,“ dodala Vedrová.                                                                                           

Počet odevzdaných zbraní (od 1. 7. do 3. 8. 2014)

Hl. m. Praha

79

Středočeský kraj

97

Jihočeský kraj

74

Plzeňský kraj

66

Karlovarský kraj

22

Ústecký kraj

52

Liberecký kraj

22

Královéhradecký kraj

44

Pardubický kraj

31

Kraj Vysočina

23

Jihomoravský kraj

107

Olomoucký kraj

36

Moravskoslezský kraj

48

Zlínský kraj

30

celkem ČR

731

(zdroj: Policie ČR)

Všechny odevzdané zbraně projdou důkladným balistickým zkoumáním. To má odhalit, zda nebyla zbraň použita při nějakém trestném činu. Pokud se ukáže, že ano, bude muset ten, kdo ji na policii odevzdal, přijít znovu a vysvětlit, jak k tomu mohlo dojít. Pokud bude historie zbraně bez problémů, může její majitel požádat o vydání potřebných dokladů, případně ji může převést na nového majitele, prodat nebo ji přenechat státu.

Naposledy byla v Česku zbraňová amnestie vyhlášena v roce 2009. Tehdy lidé odevzdali necelých osm tisíc zbraní. Expertizou jich neprošlo několik desítek, ne proto, že by s nimi byl spáchán trestný čin, ale většinou kvůli tomu, že byly svému majiteli ukradeny. Mezi největší unikáty patřil revolver Steyr, jehož cena byla tehdy odhadnuta na 300 tisíc korun.

Zbraňová amnestie v číslech

1996 - 3 704 zbraní

2003 - 4 192 zbraní

2009 - 7 897 zbraní

2014 - 731 zbraní (do 3. 8. 2014)

Policie tzv. zbraňovou amnestii vyhlásila od 1. července, kdy byl spuštěn Centrální registr zbraní. „Hlavním cílem je získat ucelený, komplexní přehled o všech evidovaných zbraních držitelů zbrojních licencí na území našeho státu a také dopodrobna zmapovat historii každé zbraně od doby jejího vyrobení nebo od okamžiku, kdy byla dovezena na území České republiky,“ popsala mluvčí policie Markéta Johnová. Možnost beztrestně odevzdat zbraně mají lidé až do 31. prosince 2014.