Jak na piráty silnic? Chovanec jim chce zabavovat auta

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) plánují přitvrdit v boji proti problémovým řidičům. V praxi se totiž nestává příliš často, že by silniční pirát dostal opravdu citelnou sankci - třeba v podobě zabaveného vozu. Oba politici si proto teď nechávají zpracovat analýzu, jaké verdikty nad řidiči vynášejí soudy. Pokud zjistí, že jsou stávající zákony příliš mírné, tak je zpřísní.

Téma událostí: Jak na problémové řidiče? (zdroj: ČT24)

Analýza má upřesnit, kolik bylo návrhů na zabavení auta a kolika soud vyhověl. „Pokud vyhodnotíme, že je stávající legislativa dostačující, není nutné dělat její změnu. Hlavním cílem je dostat tyto lidi z aut,“ podotkl ministr Chovanec. Poukázal na to, že v Ústeckém kraji soudy na návrh policie auta skutečně zabavují a vozy končí v policejních skladech.

Válková chce ohledně závažné dopravní kriminality více uplatňovat možnosti, které už nyní nabízí trestní zákoník a trestní řád. „Nemůžeme nařizovat soudům, jak mají konkrétně trestat v případech jednotlivých pachatelů. Ale budeme připravovat školení a pravidelné porady, kam budeme zvát i zástupce nejvyšších soudů, kteří mají možnost usměrnit rozhodovací činnost soudců nižších stupňů,“ plánuje Válková.

Dodala, že k častějšímu ukládání trestu propadnutí motorového vozidla by mohl konkrétně přispět například pokyn nejvyššího státního zástupce ostatním žalobcům, aby v odůvodněných případech důsledně navrhovali uložení tohoto druhu trestu.

Praxe také ukazuje, že soudy ani příliš často neposílají za mříže šoféry, kteří řídí i přes to, že mají zákaz řízení. Například na Mělnicku loni devadesát procent těchto řidičů vyvázlo s podmínkou nebo alternativním trestem. Přitom za tento trestný čin může jít řidič do vězení až na dva roky. Letos na jaře mladík s jedenácti zákazy řízení srazil a zabil policistku, která se ho snažila zastavit (více zde).

image_586929
Zdroj: ČT24

Přísnější postup ve správních řízeních

Přísněji by měli postupovat i úředníci ve správních řízeních. Už teď se o to snaží na Zlínsku. Přestupek s jedním z řidičů vyřizovali přímo v nemocnici, kde leží kvůli diabetu. Obávali se, aby nevypršela roční promlčecí lhůta. Řidič si na takový přístup stěžuje, úředníci ale argumentují tím, že komunikace s řidičem byla komplikovaná - měnil místa pobytu i datovou schránku. Podle ministerstva vnitra je ale postup zlínských úředníků sice překvapivý a nestandardní, není ale v rozporu se zákonem. Podobně se k tomu staví i ministerstvo dopravy.