Uprchlík Wolf nepřesvědčil o nevině. Také Ústavní soud zamítl jeho stížnost

Brno - Bývalý poslanec sociálních demokratů Petr Wolf, který se vyhýbá vězení a je na něho vydaný mezinárodní zatykač, definitivně nepřesvědčil soudy o své nevině. Ústavní soud zamítl jeho stížnost proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, ve které si stěžoval na porušení práva na spravedlivý proces. Nejvyšší soud předtím odmítl jeho dovolání proti verdiktu Vrchního soudu v Olomouci, který ho odsoudil za zneužití jedenáctimilionové dotace k šesti rokům vězení.

Čtyřiapadesátiletý Petr Wolf je na útěku od ledna 2013, kdy měl nastoupit do vězení. Policie po něm tehdy vyhlásila pátrání a na jaře rozšířila zatykač na mezinárodní. Pravomocně odsouzený Wolf pak o sobě dával vědět jen tím, že splácel peněžitý trest, protože jinak hrozila exekuce jeho majetku. Poslední splátku zaplatila jeho manželka loni v říjnu. O místě jeho pobytu se objevila celá řada spekulací. Stopy vedly například do čínského Honkongu, kde se mělo odehrát setkání rodiny Wolfových, nebo na Maledivy.

Je za tím Paroubek, tvrdil Wolf

Policie obvinila Petra Wolfa ze zneužití dotace v roce 2009. Kolegové ho zbavili poslanecké imunity. To už předlistopadový komunista vystoupil z ČSSD a jako nezařazený poslanec několikrát hlasoval s koalicí vedenou Mirkem Topolánkem z ODS - například pro umístění radaru v Brdech. Wolf od začátku odmítal jakoukoliv vinu. Přesvědčoval, že jde ve skutečnosti o politický proces, za kterým stojí tehdejší předseda strany Jiří Paroubek. Obvinil ho z vydírání v souvislosti s volbou prezidenta. Paroubek mu prý pohrozil, že když nebude hlasovat pro Jana Švejnara, zveřejní závěry kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu v jeho firmě. Jak se ukázalo, měl proč se toho bát.

Wolfova firma UT 2002 dostala v letech 2005 až 2007 od ministerstva životního prostředí téměř 11 milionů na dva projekty, které se měly zabývat ochranou přírody či nakládání s odpady. Jak později zjistila policie a soudy to potvrdily, ostravský podnikatel a poslanec utrácel peníze z dotace na dovolené a zahraniční cesty, které neměly s projekty nic společného, vykazoval statisíce za konzultace u neexistující společnosti. Tvrdil, že na projektech se budou podílet polské a moravskoslezské vysoké školy, ani jednu však neoslovil.

Běžná kriminální činnost, řekl soud

Krajský soud v Ostravě ho v roce 2012 odsoudil k pěti rokům vězení a peněžitému trestu milion korun, jeho manželce, která byla rovněž obžalovaná, udělil podmínku. Soudce Miroslav Mucha se zabýval i jeho tvrzením, že jde o politickou objednávku. „Když někdo účtuje sto tisíc neexistující firmě a proplácí si neuskutečněné cesty, není na tom nic politického. Jde o běžnou kriminální činnost,“ řekl soudce při odůvodnění rozsudku. Wolf ale vinu neuznal. „Ostravská politická inkvizice se projevila ve všech důsledcích,“ pronesl před novináři. Přízvukoval mu pouze bývalý premiér Topolánek, když prohlásil, že jde o politickou objednávku, justiční omyl a hon na čarodějnice.

Wolf se proti rozsudku odvolal, Vrchní soud v Olomouci mu však v říjnu 2012 zpřísnil trest na šest roků vězení a peněžitý trest zvýšil na pět milionů. Neuspěl ani s mimořádným opravným prostředkem - dovoláním. Nejvyšší soud ho označil za zjevně neopodstatněný. A tak dopadl i se stížností na toto rozhodnutí u Ústavního soudu. Dnes to potvrdila jeho mluvčí Miroslava Sedláčková.