Policie dopadla muže podezřelého z vraždy školačky z Klášterce

Klášterec nad Ohří - Policie zadržela podezřelého z vraždy devítileté školačky z Klášterce nad Ohří. Holčička se ztratila v úterý odpoledne cestou ze školy, její tělo bylo po mnohahodinovém pátrání nalezeno ve středu odpoledne asi kilometr od jejího bydliště. Podle patologů šlo o násilnou vraždu.

Události: Policie vyslýchá svědky, nikoho neobvinila (zdroj: ČT24)

„Mohu potvrdit, že jsme zadrželi osobu, která je důvodně podezřelá z tohoto zvlášť závažného zločinu. Více informací s ohledem na probíhající úkony v tuto chvíli poskytovat nebudeme,“ řekla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová s tím, že kriminalisté muže vyslýchají a provádějí další úkony. Obviněn zatím nebyl, policie také nechtěla uvést, zda je to příbuzný zavražděné dívky. Bližší informace poskytne až během pátku.

Dívka zmizela v úterý krátce po poledni cestou ze školy. Pátraly po ní stovky policistů, hasičů i dobrovolníků. Její tělo našli kriminalisté ve středu odpoledne v lese u Ciboušova, asi jen kilometr od dívčina bydliště. Soudní pitva dnes potvrdila, že zemřela násilnou smrtí.

V průběhu čtvrtka policisté vyslýchali osoby z okolí oběti, spolužáky dívky stejně jako zaměstnance školy. Bartošová zdůraznila přitom, že nikdo z vyslýchaných „není v postavení podezřelého“. Matka zavražděné dívky zároveň odmítla spekulace, že za vraždou mohl být někdo z rodiny; bulvární média totiž spekulovala o tom, že za vraždou dítěte mohl stát jeho strýc. „To naprosto vylučuji. Udělal to někdo úplně cizí,“ řekla při telefonickém rozhovoru s novináři.

„Pro celé město je to velmi dobrá zpráva,“ reagovala na informaci o zadržení podezřelého starostka Klášterce Kateřina Mazánková. „Určitě přispěje ke zklidnění situace a zlepšení napjaté atmosféry. Věřím, že policisté zadrželi skutečného pachatele. Za všechny občany bych jim chtěla poděkovat za výborně odvedenou práci.“

Klášterec truchlí. Do ulic povolal strážníky

Klášterec nad Ohří po vraždě dívky zavedl bezpečnostní opatření; radnice poslala ke školám a také do centra města více strážníků a podle Mazánkové rozšířila počet hodin, kdy budou místa hlídat – zejména na dobu polední přestávky a na dobu, kdy chodí děti ze školy domů. Vyhlášená zvýšená bezpečnostní opatření budou fungovat minimálně v pátek.

„Sejdeme se s řediteli škol, kde situaci rozebereme, a povíme si, co dál. Například jaké prodloužení doby přítomnosti strážníků v okolí škol by jim vyhovovalo,“ uvedla starostka s tím, že městští i státní policisté hlídkovali například na nebezpečných přechodech u škol už před touto tragédií.

Většina žáků a učitelů dívčiny školy se před vyučováním zastavila u pietního místa, které před školou vzniklo ve středu večer, kdy se tam sešlo několik set lidí. Ráno tam lidé zapalovali nové svíčky, děti přinášely plyšové hračky. Na stožáru před školou visí černý prapor. Menší děti přiváděli až ke škole rodiče. Shodovali se, že to dělají pokaždé, ale po tragédii jsou ještě obezřetnější.

V Klášterci nad Ohří děti 11. září ráno zapalovaly svíčky před základní školou, kterou navštěvovala zavražděná devítiletá dívka.
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK