Brněnský výzkum má pomoci zachránit více dětí před nádory

Brno – K šetrnějšímu způsobu léčby některých nádorů mozku směřuje výzkum brněnských vědců a jejich zahraničních kolegů. Vyvíjená metoda umožní zjistit, jak nádor označovaný jako meduloblastom vznikl, lékaři tak budou moci stanovit individuální léčbu. Jde především o průlom v léčbě dětí, která dnes mívá drastické následky, i když je úspěšná.

Brněnští výzkumníci hledají, jak šetrně léčit nádory u dětí (zdroj: ČT24)

V léčbě nádorů mozku u dětí mají čeští lékaři nezanedbatelné úspěchy. Nejagresivnějšího nádorového onemocnění meduloblastomu dokáží zbavit až 80 procent malých pacientů. Pokrok se ale zpomaluje, navíc záchrana jejich života si u mnoha dětí později vybírá velkou daň: Horší se jim sluch nebo přestávají fungovat jejich pohlavní či růstové hormony.

Lékař Karel Zitterbart:

„Dnes už pro nás meduloblastom není jednou nemocí, ale čtyřmi nemocemi s odlišnou prognózou pro konkrétní dítě.“

Nový způsob léčby má být šetrnější vzhledem k nižší intenzitě radioterapie a chemoterapie u pacientů s dobrou prognózou. Větší šanci na přežití má metoda dát i pacientům s horší prognózou. Vědci totiž popsali způsob, jak vznikají. „U části meduloblastomů se nám podařilo najít geny, jejichž aktivace je zodpovědná za rozvoj nádorového bujení. Může to pomoci při hledání cest, jak tento mechanismus zastavit,“ uvedl lékař Karel Zitterbart z Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno, který působí též na Masarykově univerzitě.

Nová metoda by se mohla týkat například i desetileté dívky ze Šumperska. Rodiče s ní přišli za lékaři, když si všimli, že nejméně jednou týdně zvrací. Nyní ji čeká léčba. „Před dvěma, třemi lety by tato dívka dostala osm cyklů konvenční chemoterapie. Dnes můžeme část těchto léků nahradit lékem méně drastickým,“ poukázal Karel Zitterbart.

Přijde boj o protony? Podle brněnských lékařů mají pacienti recidivu

V poslední době se do popředí zájmu v léčbě nádorů na dětských mozcích dostala protonová léčba – i díky dramatickým událostem, které předcházely léčbě britského chlapce v Česku. Přednosta brněnské dětské onkologické kliniky Jaroslav Ščerba však tvrdí, že tuto metodu nelze považovat za poslední krok v hledání způsobu, jak nádory léčit šetrně. „Protonová léčba je jistě technologicky zajímavá novinka, ale není to novinka jediná a není samospásná. Máme po protonové léčbě pacienty s recidivou,“ řekl.

To ale důrazně odmítla manažerka Protonového centra Iva Taťounová. „Toto vyjádření se naprosto nezakládá na pravdě, nevíme, kde pan Štěrba tyhle informace vzal,“ podotkla.

Pětiletého Ashyu Kinga z Velké Británie, který trpí nádorem na mozku, čeká poslední týden protonové léčby. Hoch, jehož příběh sledoval celý svět, absolvuje závěrečnou dávku záření pravděpodobně příští pátek. Podle doktorů z protonového centra už může sám sedět. Po propuštění zřejmě odjede s rodiči do Španělska.

více o příběhu čtěte zde

Další úspěchy české onkologie: leukémie v Praze, zvyšování úspěšnosti v Olomouci

Úspěchy v léčbě nemocných dětí mají onkologické týmy i na dalších místech v Česku. V pražském Motole se podařilo významně zefektivnit léčbu dětské leukémie. Vyléčí se 90 procent pacientů, pro ty, u nichž se léčba komplikuje, hledají výzkumníci nové léky. „Zůstalo nám malé procento pacientů, na které současná léčba nefunguje dobře. Ty se pokoušíme identifikovat pomocí nových genomických metod a hledat poškozené geny, které bychom mohli cíleně léčit,“ nastínil vedoucí laboratorního centra dětské onkologie v Motole Jan Trka.

Další tým, který hledá způsob, jak zachránit děti napadené nádory, pracuje při Fakultní nemocnici Olomouc. Snaží se zjistit, proč u některých dětí zabírá léčba hůře. „Snažíme se přijít na podstatu odlišnosti vyšetřením genomu. Zjistili jsme, že asi 44 genů je odlišných v citlivosti,“ přiblížil přednosta dětské kliniky FN Olomouc Vladimír Mihál. Olomoucký výzkum by měl přispět k dalšímu zvýšení úspěšnosti léčby nádorů u dětí.