Bez řezání dásně a šití - navigovaná implantologie nebolí

Kladno – Nová metoda zavádění zubních implantátů výrazně šetří pacienta. V kladenské zubní ordinaci v úterý provedli unikátní operaci, když prvnímu českému pacientovi umístili stoličku do dásně metodou navigované implantologie. Tento zákrok trvá kratší dobu, pacient neuslyší kvílení vrtačky a rána se nemusí řezat ani šít.

Český pacientský primát v nové implantační metodě si připsal bývalý horník Milan Šimek, který operaci podstoupil dobrovolně. Po bezbolestné operaci byl natolik spokojen, že se hned zajímal o možnost nechat si takto vpravit na volné místo další implantát.

Kladenští zubní lékaři mu voperovali chybějící stoličku bez operačních šablon. Navigovaná implantologie jim umožňuje okamžitou kontrolu pozice vrtáčku vůči naplánované pozici implantátu. Vše sledují na obrazovce, kde se promítá trojrozměrný obraz čelisti snímaný CT tomografem. Celý zákrok zabral 20 minut.

V Kladně vyzkoušeli bezbolestnou zubní transplantaci (zdroj: ČT24)

Ročně v ČR nasadí zubní lékaři tisíce implantátů, běžné metody ale nebývají příliš šetrné a lékaři mají potíže s přesným umístěním zubní náhrady. „Ohromnou výhodou pro pacienty je to, že neodklápíme sliznici, tudíž neřežeme ani nešijeme,“ přiblížil implantolog Jiří Hrkal.

Kladenská stomatologická ordinace je prestižním pracovištěm, které také vzdělává zubní lékaře a čerstvé absolventy vysokých škol. Prezident České společnosti pro implantologii Tibor Németh České televizi řekl, že dnes může každý zubní lékař po promoci dělat cokoli. „My chceme, aby ti lékaři byli erudovaní,“ dodal.

V Kladně vyzkoušeli bezbolestnou zubní transplantaci (zdroj: ČT24)