U Žďáru spadl unikátní meteor, pomozte ho vědcům najít

Praha - Nad Českou republikou proletěl minulé úterý velmi jasný meteor, takzvaný bolid. Krátce po 17:00 ozářil zejména východní část země. Jeho úlomky dopadly na Českomoravskou vysočinu poblíž Žďáru nad Sázavou. Astronomický ústav Akademie věd ČR nyní žádá veřejnost o pomoc s jejich hledáním. Bolid je unikátní tím, že se ví, odkud přiletěl. V případě nálezu úlomků by tak šlo teprve o 23. meteorit se známou dráhou na světě.

Při vstupu do zemské atmosféry meteorit vážil asi 200 kilogramů a měl průměr půl metru. Jasně svítit začal ve výšce zhruba 100 kilometrů nad Opavou. Letěl směrem na jihozápad a postupně se rozpadal a brzdil. Světelnou dráhu dlouhou 170 kilometrů uletěl za bezmála devět sekund. Největší jasnosti přesahující jasnost Měsíce v úplňku dosáhl ve výšce 37 kilometrů nad zemí severovýchodně od Vírské přehrady a pohasl ve výšce necelých 25 kilometrů nad zemí jihovýchodně od Žďáru nad Sázavou.

Menší části bolidu se mohou nacházet v pásu širokém asi čtyři kilometry a dlouhém zhruba 30 kilometrů, který se táhne jihozápadně od Vírské přehrady až k obci Bohdalov. Největší meteorit by pak měl ležet v lesním porostu jihozápadně od obce Rudolec, a to už v okrese Jihlava. Astronomický ústav zahájil pátrání v dopadové oblasti už minulý týden, ale zatím bez úspěchu. Žádá proto o pomoc veřejnost. Úlomky meteoritu mohou být neobvykle těžké kameny se sametovou černě až černohnědě zbarvenou kůrou, na případném lomu světle šedé.

Astronomové předpokládají, že bolid z Vysočiny by mohl vypadat velmi podobně jako jeden z meteoritů Košice (na obrázku), který byl nalezen necelý měsíc po pádu.
Zdroj: ČT24/Astronomický ústav AV ČR

Bolid na obloze zpozorovaly stovky lidí. Byl také velmi dobře zachycen kamerami na stanicích české části Evropské bolidové sítě, která pokrývá území střední Evropy a jejíž centrum je v Ondřejově. Všechny parametry průletu bolidu jsou tak určeny s vysokou přesností. „Především z důvodu jistého pádu meteoritů se zcela určitě jedná o velmi unikátní bolid. Četnost takových bolidů nad naším územím je přibližně jednou za deset let,“ podotkl Pavel Spurný z Astronomického ústavu.

Z dosud zaznamenaných 22 meteoritů se známou dráhou letu, takzvaným rodokmenem, jsou tři z území České republiky. U bolidu Příbram v roce 1959 astronomové vůbec poprvé na světě vypočetli místo dopadu. Další podobné meteority byly nalezeny u Benešova a Morávky. České kamery pak přispěly i k nálezům meteoritů nebo výpočtům jejich drah v Německu, Slovinsku, Chorvatsku a Austrálii.