České zázraky: jak naši vědci vytvořili Semtex, lyžařské vázání nebo kontaktní čočky

Zázraky českých vědců (zdroj: ČT24)

Nový dokumentární cyklus České televize s názvem České zázraky odhalí příběhy českých vědců a jejich myšlenky, které zásadně změnily život lidí na celém světě k lepšímu. První díl se věnuje vynálezu kontaktních čoček – sledujte ho ve čtvtek od 22.00 na ČT2.

„Češi o sobě často říkají, že není moc věcí, na které by mohli být pyšní. Ale není to pravda. Mají na svém kontě řadu objevů a vynálezů, které změnily svět,“ uvedla kreativní producentka České televize Lenka Poláková.

„Obecně v Česku považujeme za elitu celebrity, které jsou často jen výplodem bulváru. O té skutečné elitě nevíme zhola nic. A místo toho, abychom si její představitele hýčkali, jako je to běžné v zahraničí, děláme, jako by ani neexistovali. Pak se divíme, že nám chybí vzory,“ dodala.

Tisková konference: představení nových vědeckých projektů na ČT (zdroj: ČT24)

Osobnosti do cyklu se podle jeho dramaturga Josefa Albrechta vybíraly podle objevu. Podstatné bylo, zda změnili dějiny a svět, autoři také chtěli pestrý výběr, který by zasahoval do různých oblastí, jako je sport, chemie, lékařství, geografie a podobně.

„Představujeme osobnosti neznající překážky. Jsou to pro ně jen další výzvy,“ řekl režisér Roman Motyčka.

Diváci se v cyklu budou moci seznámit například s Antonínem Holým, jenž syntetizoval látky, které dokážou zabránit množení viru HIV. Poznají Milana Krajíčka, který spolu se svým týmem dal světu umělou cévu impregnovanou kolagenem – trubičku denně zachraňující životy.

Uvidí taky příběh Otto Wichterleho, jenž přinesl světu první měkkou kontaktní čočku. Z chemiků cyklus představí například Stanislava Breberu a Radima Fukátka, výrobce trhaviny Semtex.

Díky Oldřichu Jirsákovi se z Česka stala nanovelmoc. Diváci uvidí i příběh hydrologa Bohumíra Janského, který objevil, že nejdelší řekou světa není Nil, ale Amazonka.

České zázraky - upoutávka (zdroj: ČT24)

„Asi nejpřekvapivější je příběh českého rodáka, takového druhého Cimrmana – Matyáše Žďárského, který s těžkými následky přežil lavinu, nevzdal se a pokračoval ve svých vynálezech. Dal lyžím správnou délku a vázání, lyžařům učebnici, techniku, styl a závody,“ prozradila režisérka Petra Všelichová.

České zázraky jsou součástí projektu ČT Rok české vědy, představujícího speciální sérii pořadů o největších osobnostech tuzemské vědy i nejvýznamnější objevy z její historie. První díl cyklu odvysílá druhý program ČT 18. května od 22:00.