Zázrak medicíny: Američtí lékaři vyléčili dítě nakažené HIV

Washington - Americkým lékařům se zřejmě podařilo uzdravit holčičku narozenou s virem HIV. Na konferenci o retrovirech v Atlantě to oznámila šéfka výzkumu. Dvouapůlleté děvčátko je už rok bez standardní léčby a zatím stále zdravé. Lékaři teď budou testovat i další děti nemocné HIV, aby potvrdili, že má léčba u malých dětí pozitivní dopady. Pokud dívka zůstane zdravá, stane se druhým člověkem, který se z viru HIV způsobujícího AIDS vyléčil.

Dívka se narodila v americkém státě Mississippi s virem HIV v těle. Následně jí byly podány standardní léky, které se k léčbě HIV používají. Nyní, ve věku dvou a půl let, opakované krevní testy výskyt viru nepotvrdily. Lékaři se domnívají, že se podařilo virus zničit dříve, než se stačil „ukrýt“ do takzvaných spících buněk. Ty se většinou při vysazení medikace aktivují. Na světě je to teprve druhý případ vyléčení pacienta nakaženého virem HIV.

Úspěch může být nadějí pro další dětské pacienty

Lékaři dívčino uzdravení považují za zázrak a stále neví, proč léčba v jejím případě úspěšně zabrala. Doufají, že by to mohla být naděje i pro další děti narozené s tímto virem. „Dokazuje to možnost léčit nákazu HIV u dětí,“ uvedla doktorka Deborah Persaudová na konferenci věnované retrovirům a infekcím v Atlantě. „Má to velmi důležité dopady na celou oblast pediatrie a léčby infekcí HIV u dětí. Máme zato, že bychom tyto závěry mohli zopakovat i v dalších případech,“ míní.

Výsledky mají lidé do tří dnů
Zdroj: ČT24

Za prvního člověka vyléčeného z nákazy HIV je považován Timothy Ray Brown. U něj se před pěti lety výsledku dosáhlo složitou léčbou leukemie. Zahrnovala zničení jeho imunitního systému a transplantaci kostní dřeně od dárce se vzácnou genetickou odchylkou, zaručující odolnost vůči infekci HIV. Loni se však objevila zpráva, podle níž se v Brownových tkáních našly znovu stopy viru.

Matce dívky lékaři diagnostikovali virus HIV těsně před porodem. Vzhledem k tomu, že v době těhotenství nebyla léčena, bylo velmi pravděpodobné, že dítě bude infikováno také. Lékařka Hannah Gayová nasadila kombinaci tří běžných antivirových preparátů 30 hodin po narození dítěte, tedy ještě předtím, než bylo onemocnění potvrzeno laboratorně. „Prostě jsem si myslela, že riziko u tohoto dítěte je vyšší než u běžných případů a že je třeba mu poskytnout to nejlepší,“ uvedla doktorka.

Procedura je to ovšem riskantní. Podle odborníků je mnohem jistější prevence už v těhotenství. Přenosu viru z matky na dítě se tak dá předejít ve většině případů.

Marcela Krečmerová, Ústav organické chemie a biochemie AVČR:
„Pokud se ta léčba zahájila skutečně velmi brzy po narození, tak ten virus byl přítomen ještě v krevním řečišti, ale nestačil se dostat do nějakých buněk nebo tkání, které jsou ještě hůře přístupné medikamentům.“

Marie Staňková, vedoucí AIDS Centra, Nemocnice Bulovka:
„Jakmile matka zjistí, že je HIV pozitivní a je gravidní, musíme ji zařadit do takzvaného profilaktického programu, to znamená, že začne užívat léky, které jí sníží hladinu viru v krvi.“