Za letecké neštěstí v Kazani mohli piloti, provedli chybný manévr

Moskva - V případu nedělní tragické nehody letadla Boeing 737 v Kazani začíná být jasno. Ruští letečtí experti se shodli na tom, že nehodu způsobili piloti. Ti provedli chybný manévr, který způsobil, že stroj začal padat. Na letounu se prý nenašly technické závady, už dříve byl vyloučen vliv počasí i teroristický útok. Při nárazu na zem a explozi zemřelo všech padesát lidí na palubě.

Piloti nedokázali napoprvé zvládnout přistát, tak se o to pokusili podruhé. Vyplývá to z dat zachovaných v nalezených černých skříňkách. „Ty jsou ovšem značně poničené. Zjistilo se, že ta hlasová, která zaznamenává komunikaci mezi piloty a věží, je prázdná. Zařízení uvnitř někde vypadlo, na místě se tak hledají části,“ konstatoval zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Něco se ale přeci jen ví. Piloti spustili motory na plný výkon a snažili se prudce zvýšit letovou hladinu. Stroj ale ztratil rychlost a posádka se ji snažila znovu získat prudkým klesáním.

Ve výšce 700 metrů se pak klesání změnilo ve střemhlavý let a boeing pod úhlem 75 stupňů a v rychlosti 450 kilometrů za hodinu narazil do země. „To letadlo prostě spadlo, svisle narazilo do země,“ sdělil novinářům ruský ministr dopravy Maxim Sokolov. Hovořit o tom, že letadlo vybuchlo ještě ve vzduchu, je podle ministra „předčasné“. Po dopadu vznikl požár, s nímž hasiči bojovali dlouhé hodiny.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Nové video koluje na síti

Ruské úřady zveřejnily video, na němž je vidět celý pád letadla. „Ten videozáznam není příliš kvalitní, zaznamenala ho bezpečnostní kamera na letišti. V té době byla už tma. Sám videozáznam vyšetřovatelům příliš nepomůže,“ domnívá se zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Na místě neštěstí nyní působí komise pod vedením federálního ministra pro mimořádné události a experti na letecké nehody. Už včera experti a zákonodárci dotazovaní médii prohlásili, že se přiklánějí spíš k verzi o chybě pilotů. Ti údajně neměli mnoho zkušeností s tímto typem letadla.

Nehoda letadla u Kazaně
Zdroj: ČTK/AP Photo/Russian Emergency Situations Ministry

Při nehodě zahynulo šest členů posádky a 44 cestujících, včetně dvou dívek ve věku 11 a 15 let a dvou cizinek, Britky a Ukrajinky. Mezi oběťmi je i starší ze dvou synů prezidenta autonomního Tatarstánu Irek Minnichanov, šéf republikové tajné služby Alexandr Antonov či manželka známého sportovního komentátora.

Pozůstalí mají dostat dva miliony rublů (1,2 milionu korun) od pojišťovny a další milion od místní vlády.

Havarovaný letoun poprvé vzlétl v roce 1990. Tatarstán, který si stroj vzal na leasing v roce 2008, byl sedmým uživatelem. Skoro pět let stroj provozovaly Uganda Airlines. Letoun měl v roce 2001 vážnou nehodu v Brazílii, obešla se však bez obětí. Oba piloti podle své firmy létali 21 a 23 let.

Podobné nehody nejsou v Rusku raritou. Třeba loni v dubnu se na Sibiři letoun zřítil krátce po startu - 31 lidí nehodu nepřežilo. V září 2011 pak v ruské Jaroslavli zahynulo osm členů posádky a 37 členů hokejového týmu - včetně tří českých hráčů.

V Kazani není klid, město se obává terorismu

V metropoli ruského Tatarstánu mezitím roste napětí kolem hrozícího útoku teroristů. Ti už v minulých dnech ve městě a jeho okolí provedli nebo se chystali provést několik atentátů. Zvýšené ohrožení poprvé přiznala i kazaňská radnice, která obyvatelstvo vyzvala k bdělosti. Policejní oddíly střeží kazaňské metro, všechna nádraží a hlavní městské dopravní tepny, speciální komanda pak vyhledávají osoby podezřelé z náboženského extremismu.
   
Nervozita ovládla Tatarstán o víkendu, kdy se objevily zprávy o údajném raketovém útoku na jednu z největších ruských chemiček v tatarstánském městě Nižněkamsk, které leží asi tisíc kilometrů východně od Moskvy. Teroristé podle informací kolujících městem odpálili na továrnu čtyři rakety, z nichž všechny minuly cíl a žádná neexplodovala. Policie tyto spekulace nepotvrdila, oznámila však, že v okolí chemičky se našly nálože trhavin.