Za časů rabína Sofera byla Bratislava Jeruzalémem Uherska

Bratislava - Právě 3. října 1839 zemřel v Bratislavě Chatam Sofer, největší židovský náboženský učenec 19. století. Jeho knihy dodnes studuje každý ortodoxní žid. Ač to nevědí ani mnozí obyvatelé Bratislavy, mauzoleum, kde je rabín pochovaný, je po jeruzalémské Zdi nářků druhou nejvýznamnější svatyní ortodoxního židovství. Chatama Sofera nazývají židé zázračným či posledním velkým rabínem. Jeho škola byla centrem světového židovského vzdělávání, studovali u něj rabíni z Vídně, Londýna i New Yorku. Bratislavu tehdy nazývali Jeruzalémem Uherska.

„Vydával rozhodnutí ve sporných náboženských otázkách a tato rozhodnutí v mnohých případech dodnes slouží jako precedens pro ortodoxní věřící,“ říká Peter Salner, předseda Židovské náboženské obce. 

Místo, kde je Chatam Sofer pochovaný, má za sebou ale pohnutou historii. V době fašistického státu hřbitov zlikvidovali. Rabínův hrob se ale zachoval. Rabínovy ostatky odpočívaly víc než půlstoletí v temné místnosti, nad kterou jezdily tramvaje. „Uvnitř byla vysoká vlhkost, kapala tam voda a při vysokém vodním stavu Dunaje byli některé části zatopené,“ popisuje Pavel Šimove ze Slovenské společnosti průvodců. 

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Hrob Chatama Sofera ale v zapomnění neupadl, poutníci k němu chodili i v době komunismu. Rekonstrukce se nicméně dočkal až před 7 lety. 

Toto poutní místo navštívil i Albert Einstein nebo Hillary Clintonová, k hrobu Chatama Sofera ale přicházejí hlavně židovští poutníci. Tak jako k jeruzalémské Zdi nářků i sem židovští věřící přinášejí prosby a modlitby. Soferův hrob je pro ně drahocenný poklad, který je na očích a přece zůstává pro většinu lidí skrytý.

  • Likvidace židovského hřbitova autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Hrob rabína Chatama Sofera autor: ČT24, zdroj: ČT24