Z Osvětimi zmizel nápis „Arbeit macht frei“

Osvětim - Z brány bývalého nacistického koncentračního tábora v Osvětimi v noci na dnešek zmizel nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje). Ukradli ho neznámí zloději. Představitelé osvětimského muzea doufají, že pachatele najdou s pomocí záznamů bezpečnostních kamer. Na místě ukradeného nápisu už visí jeho kopie. Heslo Arbeit macht frei dodnes na mnoha místech připomíná utrpení milionů lidí v nacistických koncentračních táborech. Jen v Osvětimi nacisté zavraždili přes 1,5 milionu lidí.

„Je to velice smutné. Zloději toho nápisu buď nevěděli, kde jsou, nebo to věděli - a to je horší - a nezastavili se před krádeží na místě, kde nacisté ne zas až tak dávno zabíjeli statisíce lidí,“ lituje činu vandalů mluvčí muzea Jarek Mensfelt.

Podle odhadů policistů nápis ukradli dva až tři pachatelé. Za informace vedoucí k vypátrání zlodějů policie vypsala odměnu 5 000 zlotých (přes 30 tisíc korun). Zloději ukradli nápis v noci, a to i přesto, že místo trvale sleduje bezpečnostní kamera a že v areálu v noci hlídkovali čtyři strážci.

Vandal na jedné straně nápis odšrouboval a na druhé odtrhl. Policisté celý případ šetří, vyslýchají zaměstnance, kteří v noci na místě hlídali, prohlížejí záběry z bezpečnostních kamer. Po pachatelích pátral i policejní pes, který ale po chvíli ztratil pachovou stopu. Zloději tak zřejmě odjeli z místa autem.

Lech Walęsa, bývalý polský prezident:

„Musel to udělat člověk – hyena, který vůbec netuší, co je to válka a utrpení.“

Heslo Arbeit macht frei dodnes připomíná utrpení milionů lidí v nacistických koncentračních táborech, bylo umístěno i na vstupních branách jiných koncentračních táborů, včetně Terezína.

Nápis Arbeit macht frei vyrobil přímo v koncentračním táboře vězeň Jan Liwacz. Na tabuli je obrácené písmeno B ve slovu Arbeit. To mnozí chápou jako výraz odporu vězňů proti nacistům. S největší pravděpodobností ale šlo o chybu.

Koncentrační tábor v Osvětimi

Tábor Osvětim (německy Auschwitz) byl založen na Himmlerův rozkaz z dubna 1940. O rok později nařídil Himmler výstavbu Osvětimi II - Březinka (Birkenau).

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 milionu lidí, většinou Židů. Tábor v Osvětimi-Březince se tak stal jedním ze symbolů nacistických zvěrstev.