Vztahy mezi Srbskem a jeho sousedy se přiostřují - kvůli Kosovu

Sofia - Bulharsko dnes uznalo nezávislost Kosova, a je tak dalším sousedem zemí Srbska, který tak učinil. Už ve středu nezávislé Kosovo uznalo Maďarsko a Chorvatsko. Srbsko reagovalo stažením svých velvyslanců ze všech tří zemí.

Velvyslanectví v Sofii čeká na oficiální oznámení o uznání Kosova od bulharských úřadů. Jakmile bude dokument doručen, opustí srbský velvyslanec Sofii. „Státy, které uznají Kosovo, nemohou mít dobré vztahy se Srbskem,“ varoval tento týden srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić.
   
„Litujeme toho, ale bereme stažení velvyslance na vědomí,“ řekl státní tajemník maďarského ministerstva zahraničí Gábor Szentiványi. Maďarsko se uznáním nezávislosti Kosova pustilo na tenký let. Vládnou totiž obavy, že se zvýší napětí mezi Srby a asi 300 000 příslušníky maďarské menšiny žijící na severu Srbska, v provincii Vojvodina.
 
Kosovo už uznalo přes 30 zemí, mezi nimi všechny státy Evropské unie kromě Španělska. Česká republika se k diplomatickému uznání Kosova chystá v dohledné době. Balkánské státy ani tradiční spojenec Srbska Řecko se zatím k oficiální podpoře Kosova nepřidaly.