Vojenský letoun se zřítil na hotel na Sumatře – přes 100 mrtvých

Medan – Indonéské vojenské letadlo Hercules spadlo ve městě Medan na severní Sumatře. Letoun se zřítil na hotel a okolní domy. Potvrzeno je skoro 120 mrtvých. V letadle cestovalo 113 lidí - nikdo nepřežil. K nehodě došlo brzy po startu.

Letadlo po dopadu začalo hořet a zničilo řadu budov. Na místo neštěstí dorazili záchranáři, kteří prohledávají trosky. „Viděl jsem naklánějící se letadlo mířící z letiště. Pak jsem uviděl valící se kouř,“ sdělil jeden z místních obyvatel agentuře AFP. „Letadlo nám několikrát proletělo nad hlavou, opravdu nízko,“ uvedla Elfrida Elfiová, recepční v hotelu Golden Eleven.

„Svědci uvedli, že letadlo nad oblastí dvakrát proletělo velmi nízko nad zemí. Už tehdy hořelo a valil se z něho kouř. Když se vracelo potřetí, tak narazilo do střechy hotelu a explodovalo, přičemž zasáhlo salónek, kde se ve dne pohybuje dost lidí,“ informovala zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Zatím je potvrzeno 116 mrtvých.

Zpravodajka ČT k Sumatře: Pilot hlásil technické potíže (zdroj: ČT24)

Pilot hlásil technické potíže

Letoun mířil z vojenské základny v Medanu k odlehlému souostroví Natuna. Pilot podle místních médií žádal o návrat na základnu kvůli technickým problémům s motorem. Podle armádního mluvčího bylo na palubě nejméně 12 členů posádky. Letadlem cestovaly i rodiny vojáků.

V posledních deseti letech jde už o druhý případ, kdy se letadlo zřítilo do obytné čtvrti města Medan. V září 2005 spadl krátce po vzletu Boeing 737. Tehdy zemřelo 143 lidí, z toho třicet na zemi.

Nejnovější neštěstí opět poukázalo na smutný indonéský rekord v leteckých katastrofách, za které může především zastaralý letecký park.

Evropská unie mezi lety 2007 a 2009 dokonce zakázala přelety indonéských letadel nad svým územím. Poslední civilní letecké neštěstí se stalo v prosinci, když se zřítil letoun společnosti AirAsia na cestě ze Surabaye do Singapuru. Zahynulo 162 lidí. Od roku 2008 se zřítilo už pět strojů indonéského letectva.