Vladimír Remek k vypuštění Sputniku: Bylo to nakopnutí kosmonautiky

Praha - Přesně před padesáti lety začal vypuštěním Sputniku boj o dobytí vesmíru. Vladimír Remek, první a jediný český kosmonaut, okomentoval tuto událost v Dobrém ránu slovy: "Byla to světová událost, znamenalo to nakopnutí kosmonautiky v celé řadě zemí."

Úkolem Sputniku bylo dostat se na oběžnou dráhu Země a vysílat odtud signál. Vypuštění této kosmické družice bylo zároveň signálem Ruska pro celý svět, že nemá tuto zemi podceňovat. Podle publicisty Jana Petránka byla událost zlomem v mezinárodních vztazích. Vladimír Remek dodává: „Ti, co to připravovali, si neuvědomili, jaký to bude mít dopad.“ Sputnik odstartoval soupeření Ruska a Spojených států amerických o dobytí vesmíru.

Sovětský svaz vedl nad USA ještě několik dalších let. V dubnu 1961 dokázal vyslat na oběžnou dráhu Země prvního člověka - Jurije Gagarina. Spojené státy vyhrály až „závod“ o Měsíc, na kterém stanul v červenci 1969 první Američan - Neil Armstrong.

Kosmonautika je i po padesáti letech stále výhodnou investicí, proto se chce zapojit také Česko. Již v příštím roce by se mělo stát členem Evropské vesmírné agentury (ESA). Zapojení do tohoto projektu by mělo stát až 150 milionů korun. Podle Remka se finance vrátí v podobě zakázek, které členské země získají. Česká pracoviště se tak mohou podílet na projektech ESA, na jejichž řešení je vyčleněno 5,5 milionu eur.

Hlavním úkolem ESA je vyvinout evropský navigační systém Galileo, který by měl být konkurencí pro americký systém GPS. Projekt však narazil na problém s financováním, některé členské země netuší, odkud na něj vezmou finance. Remek ale říká: „V konečném důsledku není až tak podstatné, odkud peníze přijdou, hlavní je, že projekt bude pokračovat.“

Podle plánů agentury by tak měly v roce 2012 fungovat asi tři desítky satelitů. EU a USA se navíc koncem července dohodly na společném signálu satelitní navigace, takže by oba systémy měly být v budoucnu schopné pracovat společně. Naplní se tak slova Vladimíra Remka, který říká, že kosmonautika je mezinárodní projekt, a je proto lepší úsilí spojovat, než jej rozdělovat.