Většina slovenské vlády visí na vlásku

Bratislava - Slovenská vláda si prozatím udrží křehkou parlamentní většinu, jejíž ztráta jí hrozila kvůli zvažovanému odchodu tří poslanců z klubu liberální strany Svoboda a solidarita (SaS). Zákonodárci zastupující hnutí Obyčejní lidé dnes oznámili, že v poslaneckém klubu SaS zatím zůstanou. Do budoucna ale počítají s vytvořením vlastního politického subjektu, jenž bude podporovat středopravou koalici pod vedením premiérky Ivety Radičové.

Menšinové postavení ve sněmovně hrozilo vládě poté, co SaS minulý týden vyloučila ze svého klubu neoficiálního vůdce Obyčejných lidí Igora Matoviče za to, že při hlasování v parlamentu se přidal k opozici. Jeho tři kolegové se vzápětí nechali slyšet, že by mohli Matoviče následovat a zařadit se mezi nezávislé poslance podporující vládu.

„Naším cílem nikdy nebylo destabilizovat vládu Ivety Radičové, a proto situaci, do které jsme se my tři nechtěně dostali, nechceme využívat k vytloukání politického kapitálu. Akceptovali jsme žádost klubu SaS v klubu setrvat,“ řekl poslanec Jozef Viskupič. Spolu s kolegy z hnutí Obyčejní lidé se do parlamentu dostal z posledních míst kandidátky SaS díky preferenčním hlasům.

Očekává se, že čtyřčlenná koalice pravého středu o formální parlamentní většinu přijde ještě před příštími volbami, naplánovanými na rok 2014. Obyčejní lidé totiž chystají vlastní politický subjekt, jehož založení ohlašovali už v minulosti. „Není to určitě otázka nejbližších týdnů ani měsíců,“ doplnil před novináři Matovič. I po vytvoření vlastní strany budou tito poslanci prý hlasovat spolu s koalicí.

Stávající koalice obsadila po loňských volbách ve 150členné Národní radě 79 křesel. V současnosti je v koaličních klubech jen 77 poslanců; vedle Matoviče se nezávislým poslancem stal i někdejší primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, jemuž vedení mateřského Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) vytýkalo kontroverzní rozhodnutí během jeho působení na magistrátu. Oba poslanci však přislíbili, že vládu budou podporovat.

Igor Matovič
Zdroj: ČT24