Vědci se chystají oživit mamuty

Moskva - Vědci z Ruska, Jižní Koreje a Japonska chystají výpravu, která by mohla pomoci na cestě k oživení mamutů. Tým odborníků věří, že v sibiřském permafrostu nalezne dostatečně zachované vzorky tkání těchto prehistorických zvířat. Jednalo by se tak o první krok k jejich budoucímu naklonování.

Školní výlety za prehistorickými zvířaty patří k nejoblíbenějším. Už za deset let by se ale mohlo stát skutečností to, co bývalo námětem hollywoodských velkofilmů – oživit zvířata mrtvá tisíce let.

Tající permafrost odkrývá svá tajemství

Vědci z Jakutsku spojili síly s kolegy z Jižní Koreje a Japonska a chtějí využít tajícího permafrostu. Kdysi věčně zmrzlá sibiřská tundra odkrývá své poklady. Mezi nimi nedávno vydala několik pozůstatků mamutů srstnatých.

Semjon Grigorjevič ze Severo-východní federální univerzity v Jakutsku:

„Skutečně je pravděpodobné, že za deset patnáct nebo dvacet let věda dosáhne takové úrovně, že se klonování vyhynulých zvířat stane možným. Stále víc odborníků z celého světa začalo připouštět, že naklonovat mamuta nejen možné je, ale brzy k tomu dojde.“

Vědci doufají, že získají další biologický materiál a to jim dovolí naklonovat zvíře, které se prohánělo po Severní Americe a Eurasii ještě před deseti tisíci lety. „V létě se s námi na expedici do severního Jakutska vydají korejští vědci a budeme v permafrostu pátrat po použitelném materiálu. Z Koreje přivezou mobilní laboratoř a plánujeme, že začneme s výběrem a kultivací biologického materiálu,“ prohlásil Grigorjevič.

Mamutí výstava
Zdroj: ČT24

Přestože možnost naklonovat mamuta dosud vypadala spíš jako sci-fi, oteplování planety a rozmrzající permafrost ho mohou proměnit v realitu. Vědci dosud naráželi na klíčový problém, jelikož neměli dost dobře zachovanou tkáň. Objevené ostatky byly většinou příliš rozložené a poškozené.

Letní expedice má pomoci najít vzorky, které před rozkladem ochránil mráz. „Technologie pro extrahování a klonování buněčného jádra dávno existuje. Pro klonování prehistorických savců jsme ale dosud neměli dostatečně kvalitní vzorky, jako tkáně, kůži, svaly nebo kostní dřeň,“ konstatoval vedoucí projektu klonování mamuta Itirani Akira.

Oživování mamutů (zdroj: ČT24)

Výzkum může pomoci při záchraně ohrožených druhů

Pokud vědci takové vzorky získají, chtějí implantovat DNA mamuta do sloního vajíčka. Zárodek prehistorického zvířete by pak nechali vyvinout v děloze slonice. V případě úspěchu by projekt mohl otevřít dveře dalším podobným. „Může to sehrát důležitou a pozitivní roli při klonování ohrožených druhů zvířat, nebo těch už vyhynulých. Ale i kdybych chtěl být co nejoptimističtější, opravdu nedokážu dát žádnou předpověď, kdy se to stane,“ podotkl ředitel expozice muzea mamutů v Jakutsku.

S jistotou nikdo z výzkumného týmu nedokáže říct, jestli mamuti ještě někdy budou běhat po Zemi. Všichni vědí, že je čeká skutečně „mamutí“ úkol.