Ve válce s Tálibánem hraje velkou roli i obyčejný mobil

Kábul - V Afghánistánu za letošních deset měsíců umřelo víc koaličních vojáků než kdykoliv jindy od začátku války, tedy od roku 2001. Velký podíl na tom mají podomácku vyrobené výbušniny. Ukazuje se totiž, že ani nejmodernější západní technika nedokáže povstalce zastavit. Tyto výbušniny vypadají amatérsky, ale mají hrozivé účinky, a proto jsou noční můrou aliančních jednotek.

NATO proti nástražným bombám za pár dolarů nasazuje nejmodernější stroje za miliony. Ne všichni místní Američany vítají, přestože Tálibán svými výbušninami vraždí bez rozdílu vojáky i Afghánce. Za šedesáti procenty úmrtí stojí právě nastražené bomby. Afghánistán sice mnozí považují za zemi, kde společensky vládne středověk, ale ve válce s Tálibánem hraje roli i obyčejný mobil, který tu má kdekdo.

Afghánci mobily používají ve velkém, reklamy na ně jsou v televizi i na ulicích. Tálibán s nimi odpaluje své nálože. Večer se ale stává sám zranitelný. V některých oblastech proto zakázal telefonovat od setmění do rána proto, aby místní nemohli zavolat vojáky nebo policisty. Jak informoval Dennis Devery, zástupce ředitele pro bezpečnostní vývoj afghánských sil, výhrůžky dostávají i mobilní operátoři s tím, aby v určitý čas signál přerušili. „My proto nabízíme nejen větší ochranu, ale taky přesun vysílačů na koaliční nebo afghánské základny,“ vysvětlil.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Pro alianční vojska totiž noční telefonát o výskytu povstalců znamená velmi cennou informaci. Můžou pak vyrazit do bojové akce, ve které moderní technologie hrají stále větší roli.