Válka budoucnosti: Všechno na dálkové ovládání

Quantico (USA) - Přes 400 firem z celého světa, od výrobců zbraní až po softwarové vývojáře, se představilo na zbrojním veletrhu v Quanticu v americké Virginii. Návštěvníci se tu mohli přesvědčit, jak rychle se výstroj, výzbroj a obranné systémy v posledních letech mění. Vývojáři si dávají záležet, aby na veletrzích přesvědčili armádu, že právě bez jejich výrobků, inovací a technických novinek se vojáci v poli neobejdou.

K vidění byla v Quanticu například obrněná vozidla na elektrický pohon, kompozitové vrtulníky, evakuační vozidla s detekcí min nebo bezpilotní stroje – nejen letadla, ale dokonce i terénní auta. Ta lze dálkově řídit na vzdálenost mnoha kilometrů. Mohou obstarat nouzovou evakuaci pro raněné vojáky v poli, přivézt potřebnou vodu, potraviny nebo munici, aniž by některý z vojáků musel opustit bojiště a sednout za volant.

Zdokonalilo se i ovládání zbraní. Konstruktéři nabízejí například dálkově ovládaný kulomet s několika způsoby zobrazování cíle - zvládá zaměřování v běžných podmínkách, je vybaven i nočním viděním a termovizí.

Vývojáři často bývají kritizováni za dlouhé prodlevy, než se jejich výrobky dostanou do bojového nasazení - přitom každý z nich může v konfliktních oblastech zachraňovat lidské životy. Firmy ale musí dodržovat existující postupy.

A po čem nejvíce volají ti, kdo nové výrobky používají v poli, tedy samotní vojáci? Hlavně, aby toho s sebou nemuseli tolik vláčet. „Ti kluci musí nosit až 35 kilo těžké batohy. S tím na zádech se pěkně těžko bojuje. Potřebují lehčí zbraně, lehčí vybavení, prostě celkově snížit zátěž,“ říká například veterán vietnamské války a jeden z návštěvníků veletrhu Jim Laskey.