V Novgorodu začíná summit Rusko-EU

Moskva - V Nižním Novgorodu na Volze začíná další z vrcholných schůzek mezi Evropskou unií a Ruskem, které se konají každého půl roku. Od dvoudenního jednání ruského prezidenta Dmitrije Medveděva s unijním protějškem Hermanem Van Rompuyem a předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem se však žádný zásadní zvrat nečeká. Donedávna se hlavním bodem programu zdálo být ruské naléhání na zrušení víz. Tento problém však mezitím byl zastíněn sporem o zákaz dovozu zeleniny z EU, který Moskva vyhlásila minulý týden v obavě z šíření průjmové nákazy způsobené nebezpečným typem střevní bakterie E.coli, jež si vyžádala již více než dvě desítky obětí.

Unie reagovala požadavkem na okamžité zrušení ruského zákazu, který označila za „neopodstatněný a nepřiměřený“ a odporující duchu Světové obchodní organizace (WTO), do které se Rusko už roky snaží vstoupit. „Nevím, jakému duchu zákaz odporuje, ale okurky, po jejichž požití lidé umírají, skutečně páchnou podivně. Nemůžeme nechat otrávit naše lidi kvůli nějakému duchu,“ nechal se vzápětí slyšet ruský premiér Vladimir Putin.

Rusko je pro unijní zeleninu největším odbytištěm, loni tam pěstitelé vyvezli 1,16 milionu tun své produkce za 891 milionů eur (asi 21,5 miliardy Kč). Celkově je Rusko pro unii třetí nejvýznamnější obchodní partner. Unie je největším zahraničním investorem v Rusku, Rusko zase největším dodavatelem zemního plynu pro EU.

Může za zákaz dovozu politika?

Není to první obchodní spor. Kvůli hygieně Moskva bránila i dovozu polského masa. Podle znalců poměrů se za obchodní válkou skrývají politické signály. „Může to být odveta za pomalé tempo ekonomické integrace nebo zdlouhavou cestu k bezvízovému styku. Navíc je před volbami, takže ruští vůdci ukazují voličům, jak tvrdě je hájí,“ říká politolog Jevgenij Minčenko.

Na pořadu novgorodského summitu figurují body jako ruské přistoupení do WTO, vyjednávání o nové smlouvě mezi Ruskem a EU či unijní podpora modernizace Ruska. Unijní předáci by se mohli zmínit i o stavu lidských
práv v Rusku a hovořit se má také o situaci v severní Africe a arabském světě.