V Itálii zatkli biskupa převážejícího 20 milionů eur

Řím - Italská policie zatkla jednoho biskupa, člena italských tajných služeb a finančního zprostředkovatele v souvislosti s vyšetřováním vatikánské banky. Podle serveru listu Corriere della Sera je zatčeným prelátem Nunzio Scarano, biskup z jihoitalského Salerna. „Vysoce postavený biskup je obviněn z toho, že kryl finanční machinace a podílel se na korupci,“ vysvětlil historik Jaroslav Šebek. Vážnost situace podle něj dokládá i to, že byl biskup zatčen v okamžiku, kdy se snažil převést velký finanční obnos.

Zatčeny byly tři osoby, finanční broker Giovani Carinso, karabiniér z tajné služby Giovani Maria Zito a salernský biskup Nunzio Scarano. Ten zastával vysokou funkci ve vatikánské bance, které byl přede dvěma dny zbaven, předtím se staral také o nemovitosti vlastněné Vatikánem.

Tři obvinění se pokusili o převoz 20 milionů eur (tedy zhruba půl miliardy korun) ze švýcarské banky do Itálie italským vládním letadlem. Tajný agent měl dostat odměnu 400 000 eur za krytí celé akce před úřady. Zatím není jasné, jakou roli v transakci měla sehrát banka.

  • „Jejich zatčení je jasným signálem změněného přístupu papeže k vyšetřování ohledně vatikánské banky,“ myslí si Vědunka Lunardi.

Vatikán oznámil, že bude v případu s italskými úřady plně spolupracovat. Upřesnil, že Scarana z vedení účetního dozoru Svatého stolce odvolali před více než měsícem.

Problémová banka, známá jako Ústav pro věci víry (IOR), dělá Vatikánu již dlouhodobě starosti. Před dvěma dny jmenoval papež František zvláštní komisi, která má zkoumat její právní strukturu a činnosti. Pětičlenný tým složený z duchovních a jednoho profesora má prozkoumat, jestli bankovní dům fungoval v souladu s duchovními hodnotami církve.

Vatikán
Zdroj: ČT24

František zavádí nové pořádky

V posledních týdnech je to podruhé, kdy se František do záležitostí kolem problémové banky, známé jako Ústav pro věci víry, vložil. Před necelými dvěma týdny jmenoval důvěryhodného preláta monsignora Battistu Maria Salvatoreho Riccu, aby dohlížel na řízení banky.

Italské úřady banku vyšetřují pro podezření z praní špinavých peněz, což banka popírá. Italská centrální banka se navíc domnívá, že někteří Italové ve vatikánské bance ukrývají své příjmy před zdaněním. Loni v červenci evropský výbor pro boj proti praní špinavých peněz oznámil, že vatikánská banka nesplnila všechny jeho standardy pro boj s praním špinavých peněz, daňovými úniky a finanční kriminalitou.

  • „Vatikánská banka pravděpodobně financovala různé mafiánské struktury v Evropě i jižní Americe,“ poukázal na další podezření spojené s finančním domem Šebek.

Banka, která není přístupná veřejnosti, spravuje peníze Vatikánu a katolických organizací po celém světě. Banku založil v roce 1942 papež Pius XII., aby spravovala převážně peníze určené pro církevní instituce a charitativní práce.

Už od konce 70. let se ale objevují podezření z nekalých praktik vatikánského ústavu. Tehdy přes účty banky Ambrosiano protékaly výdělky mafie. Vyšetřovaný finančník Roberto Calvi, přezdívaný „bankéř boží“, dokonce skončil oběšený pod mostem v Londýně. V hledáčku vyšetřovatelů se tehdy objevil i prezident vatikánské banky Paul Marcinkus. „Nakonec se mu podařilo před trestním stíháním uniknout už tím, že Vatikán mu umožnil určitý azyl, a pak ta kauza vyšuměla do ztracena,“ komentoval případ Šebek.