V Číně zatčeno devět mnichů za údajný bombový útok v Tibetu

Peking - Čínská policie zatkla devět buddhistických mnichů, kteří jsou podezřelí z bombového útoku na vládní budovu v Tibetu. Oznámila to dnes státní tisková agentura Nová Čína, podle které se mniši z tibetského kláštera Tchung-sia k činu přiznali.

Mniši měli podle agentury na budovu zaútočit 23. března, tedy v době, kdy čínská armáda v Tibetu násilně potlačovala protičínské demonstrace, které vyvolali o dva týdny dříve pokojnými protesty právě buddhističtí mniši. Nová Čína však neuvádí, zda si údajný atentát vyžádal nějaké oběti nebo škody.

Čínské oficiální orgány dosud neinformovaly o žádném bombovém útoku v himálajském autonomním regionu během nedávných nepokojů, při nichž podle Pekingu přišlo o život na dvě desítky lidí. Tibetské exilové organizace ovšem udávají až 140 mrtvých. Z rozpoutání násilností Peking obviňuje tibetského duchovního vůdce dalajlamu a jeho „kliku“.

Údajné pachatele vedl podle agentury Nová Čína sedmadvacetiletý mnich a zbývající podezřelí prý pocházejí ze stejného buddhistického stánku. Jeden z nich prý na motocyklu přivezl ke kancelářské budově podomácku vyrobenou bombu, kterou s pomocí ostatních pronesl dovnitř. Poté, co ji odpálili, utekli prý pryč.

Čínské úřady už na počátku dubna informovaly o zajištění zbraní, munice a trhavin v několika buddhistických klášterech v Tibetu.