V belgických volbách podle odhadů uspěli vlámští separatisté

Brusel – V Belgii před hodinou skončily předčasné parlamentní volby. Podle prvních odhadů z některých regionů citovaných televizí RTL TVI vítězí ve Vlámsku radikálové z Nové vlámské aliance (N-VA), která chce zemi postupně rozdělit na základě jazykové hranice na vlámskou a valonskou část. Podle částečných výsledků má Nová vlámská aliance většinu na severu země, a bude i nejsilnější stranou celkově. To může zkomplikovat jednání o vládní koalici. Ve frankofonním Valonsku vedou socialisté. Země potřebuje rychle sestavit vládu, která by řešila problémy s velkým zadlužením. Od července má Belgie navíc předsedat Evropské unii.

Volby dnes trvaly pouhých sedm hodin - od 08:00 do 15:00 SELČ; v některých okrscích se volilo pomocí klasických lístků a jinde elektronickou formou. Předpokládá se vysoká účast, neboť hlasování je v Belgii už od konce 19. století povinné. Lidem, kteří k volbám nepřijdou poprvé, hrozí pokuta 55 eur (1400 korun), při opakované absenci to může být i více. Hlasovací právo má kolem 7,7 milionu lidí.

Pokud se odhady potvrdí a N-VA Barta De Wevera opravdu bude nejsilnější stranou Vlámska, bude to podle belgických médií vůbec poprvé, kdy takto uspěje obdobné separatistické seskupení. Nebude to nicméně žádné překvapení, protože takový výsledek se předpokládal. Dají se však čekat složitá jednání o podobě nové vlády.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Belgii dlouhodobě trápí spory jazykových komunit Vlámů a Valonů a stále častěji se mluví o tom, že by se země mohla rozpadnout. Belgie také bude od července předsedat Evropské unii. Do té doby ale nový kabinet nejspíš nevznikne, po volbách v roce 2007 to trvalo tři čtvrtě roku. Zemi tvoří frankofonní jih (Valonsko), vlámsky hovořící sever (Vlámsko) a dvojjazyčný Brusel. Vlámové tvoří zhruba 60 procent obyvatel.

Belgie a její byrokracie

V belgickém království volí Vlámové i Valoni a složitý federální systém je drží při sobě – proto stát se stejným počtem obyvatel jako Česko má šest parlamentů, šest vlád, asi 500 poslanců a 60 ministrů. Belgické heslo zní – v jednotě je síla. Na druhou stranu se nikdy tak otevřeně a často nemluvilo o rozpadu země. Mnozí nyní připouštějí, že na něj možná někdy dojde.

Předvolební kampaň v Belgii
Zdroj: ČT24