Úřady potvrdily únos českých turistek; mohou být v Afghánistánu

Islámábád - Pákistánská policie se snaží najít a osvobodit dvě české turistky, které ve středu unesli neznámí ozbrojenci v provincii Balúčistán nedaleko hranic s Íránem. Pachatelé Češky unesli z mikrobusu, v němž byly v doprovodu místního policisty. Toho únosci později propustili. Pákistánské úřady incident potvrdily českému velvyslanectví v Islámábádu. Dívky údajně mohly být uneseny i do Afghánistánu. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg potvrdil, že české úřady se všemožně snaží dostat dívky na svobodu.

Úřady jsou v kontaktu s příbuznými obou žen. Zástupce českého zastupitelského úřadu uvedl, že k únosu se zatím nikdo nepřihlásil, a není tak ani znám motiv. Podobné incidenty jsou v oblasti však poměrně časté a hlavním cílem pachatelů bývá výkupné. Za únosy většinou stojí islamisté napojení na Taliban a al-Káidu, místní separatisti nebo zločinecké gangy. 

„To základní, co musíme udělat, je dát dohromady co nejvíce informací, a to nám v tuto chvíli chybí. Zatím jsme my ani rodiny nebyli kontaktováni s žádostí o výkupné, takže v tuhle chvíli je vše na pákistánské straně,“ uvedl pro ČT24 Karel Šrol, zástupce ministerstva zahraničí.

Čtyřiadvacetiletá Hana a stejně stará Antonie jsou kamarádky, které se vydaly na vlastní pěst do Indie. Z Prahy odcestovaly před dvěma týdny. Ještě před pár dny posílaly ze zahraničí do Čech e-maily svým přátelům a kolegům. 

Ženy přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky, oznámil ve středu ministr vnitra provincie Balúčistán Akbar Husajn Durrání. Podle něj byly ženy z místa únosu odvezeny i s policejní eskortou v terénním automobilu, z něhož únosci později policistu vyhodili a ponechali si jeho zbraň. Ozbrojenců bylo údajně osm až deset.

Policie na místo vyslala zásahové jednotky

Pákistánské ministerstvo vnitra vyslalo do oblasti únosu speciálního vyšetřovatele, ten ale dorazí na místo až večer. Podle informace listu Pakistan Times dále pákistánská policie mobilizovala zásahové jednotky, aby po unesených pátraly a pokusily se je osvobodit.

Z hlavního města provincie Kvéty agentura AP s odvoláním na mluvčího místních úřadů Abdala Kabduse oznámila, že únosci odvezli české turistky do sousedního Afghánistánu. Podle české ambasády tato informace není potvrzená a jde spíše o dohady. Bezpečnostní expert George Firth se však také domnívá, že dívky byly opravdu uneseny do Afghánistánu, kde žije velké množství lidí, kteří budou únoscům pomáhat. „Je to dost závažná situace,“ uvedl Firth ve vysílání ČT24.

Íránsko-pákistánskou hranici české turistky překročily na přechodu Taftan, kudy prochází hlavní silnice spojující východoíránský Záhidán s Kvétou, správním střediskem provincie Balúčistán. Ozbrojenci mikrobus zastavili nedaleko obce Nok Kundí, která leží v okresu Čaghí asi 120 kilometrů od hranic.

Incident se podle Pakistan Times stal přesně na místě, kde před dvěma lety ozbrojenci unesli turistu Antoineho Falsaperlu z Francie. Propustili ho po měsíci, když zřejmě dostali výkupné. Totéž se v červenci 2011 stalo švýcarskému páru, který byl po vyplacení výkupného propuštěn o osm měsíců později.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pro Českou televizi:

„Prozatím se snažíme po všech úrovních - jak náš velvyslanec v Pákistánu, tak jsme se přímo spojili s pákistánskou policií. Ale rád bych upozornil na jednu věc: že je cesta do severního Balúčistánu nanejvýš nebezpečná, jsme dlouhodobě upozorňovali na stránkách ministerstva zahraničí. Je velice politováníhodné, že se na to lidé nedívají a vjedou neopatrně do oblasti, kde byl před rokem unesen francouzský občan a kde je to opravdu nebezpečné. (…) Nevíme, jestli jsou ty nešťastné holky ještě v Pákistánu, nebo jestli eventuálně byly už odvezeny přes hranice do Afghánistánu. Naše naděje je, že se obyčejně po nějakém čase objeví nabídka výkupného a jednání o propuštění. Prozatím jsme od žádné skupiny žádnou zprávu nedostali.“

Únosy jako lukrativní byznys

Méně štěstí měl britský pracovník Mezinárodního výboru Červeného kříže, který byl unesen v Kvétě v lednu 2012. O několik měsíců později bylo nedaleko města nalezeno jeho tělo bez hlavy. Na něm byl upevněn lístek s oznámením, že byl zabit, protože za něho výkupné nikdo zaplatit nechtěl.

Za únosy bývají odpovědní islamisté napojení na Taliban a teroristickou síť al-Káida, ale i místní separatisté nebo zločinecké gangy. Únosy nejen cizinců, ale i místních obyvatel jsou v regionu podobně jako v severní Africe a na Blízkém východě považovány za lukrativní byznys, pokud pachatele nevedou teroristické či politické důvody.

Ministerstvo zahraničí doporučuje vyvarovat se cest do FATA

České ministerstvo zahraničí kvůli dlouhodobě probíhajícím operacím pákistánské armády a bezpečnostních sil doporučuje vyvarovat se v Pákistánu veškerých cest na takzvaná Federálně spravovaná kmenová území (FATA) a do většiny míst na území provincie Chajbar Pachtunchvá. Ministerstvo dlouhodobě vybízí české občany, aby do Pákistánu a zejména do příhraničních regionů, jako je Balúčistán, jezdili jen se zvýšenou opatrností. Zatím není jasné, zda po únosu českých turistek naléhavost doporučení nezvýrazní. Před cestou do podobných oblastí ministerstvo každopádně doporučuje své webové stránky, případně registraci do databáze DROZD.

Pákistán je českými turisty navštěvován zřídka. Podle odhadů Asociace cestovních kanceláří a agentur ČR (AČCKA) navštíví tuto zemi ročně asi 200 Čechů, převážně individuálních turistů. Podle AČCKA není po válce v Afghánistánu vnímán Pákistán turisty jako bezpečná země.

Podobný případ únosu v Pákistánu česká diplomacie dosud neřešila - únosy Čechů ve světě ale nejsou ojedinělé - naposledy šlo o případ české průvodkyně před rokem v Egyptě. Většinou se je ale podaří ve zdraví osvobodit. Před devíti lety unesli iráčtí ozbrojenci trojici českých novinářů na cestě domů. Michal Kubal a Petr Klíma z České televize a Vít Pohanka z Českého rozhlasu se dostali na svobodu až po několikadenním vyjednávání diplomatů.