„Upírský elixír mládí“ funguje, zatím jen u myší

Praha - Vědci z Harvardského institutu pro výzkum kmenových buněk přišli na odpověď, která lidstvo zajímá odjakživa - jak zpomalit proces stárnutí. Tři týmy na amerických univerzitách nezávisle na sobě prokázaly, že mladá krev dělá ve starém těle zázraky, zatím tedy jen u myší. „Byli jsme schopní najít protein, který dokázal velmi rychle zvrátit dopady stárnutí na srdce u myší,“ vysvětlil vědec z harvardského institutu pro výzkum kmenových buněk Rich Lee.

Za celý zázrak může kapka krve. Podle vědců krev mladých hlodavců obsahuje protein nazývaný GDF 11, který omlazuje chátrající organismus starších jedinců. Při experimentech u dvou myší spojily jejich oběhové systémy. Starším hlodavcům se po dávce mladší krve zvýšil průtok krve a zlepšila se jim fyzická kondice, paměť i čich. „Starší zvířata, kterým jsme dali GDF11, se zotavila ze svalových zranění mnohem rychleji. Snadněji tlačila na kovovou tyč a byla schopná běžet delší dobu skoro tak, jako mladé myši,“ uvedla vědkyně Amy Wagersová.

Ke stejnému závěru dospěly nezávisle na sobě rovnou tři konkurenční týmy. Nikdo z nich ale pokus nedělal na lidech. Princip by ale měl být stejný: větší hladinu proteinu mají mladí lidé, s přibývajícím věkem naopak jeho množství klesá. „Toto naznačuje, že bude za jistých podmínek možné zlepšit kognitivní funkci u lidí se senilní demencí nebo s Alzheimerovou chorobou,“ naznačil Lee Rubin z harvardského institutu pro výzkum kmenových buněk. Než se pokusy přesunou od myší k lidem, ještě nějakou dobu potrvá. Vědci přesto doufají, že pod jejich rukama vzniká lék na nezadržitelně stárnoucí populaci.

Vědci se snaží omlazovat pacienty + rozhovor s E. Sykovou (zdroj: ČT24)