Trest smrti pro vůdce islámské strany v Bangladéši

Dháka - V Bangladéši byl odsouzen k trestu smrti jeden z vůdců Bangladéšského islámského společenství, což je největší islámská strana v zemi. Delvar Husajn Sajídí byl shledán vinným ze zločinů spáchaných během války za nezávislost v roce 1971. Po vynesení rozsudku vypukly na několika místech státu protesty, při nichž přišlo o život 17 lidí. Asi 200 osob utrpělo zranění.

Případ Sajídího byl jedním z řady procesů, které kontroverzní bangladéšský tribunál vede proti stávajícím muslimským opozičním politikům. Přívrženci islámské opozice se snaží úřady přimět k zastavení soudů opakovanými stávkami a demonstracemi.

Sajídí byl zatčen v červnu 2010 a obviněn z vraždy, znásilnění a žhářství, na nichž se údajně podílel v průběhu války Bangladéše za nezávislost na Pákistánu. Proti opozičnímu vůdci bylo vzneseno 19 bodů obžaloby včetně zločinů proti lidskosti a genocidy. Sajídí je všechny odmítl.

Demonstranti zapálili chrám

Po vynesení rozsudku vyšli lidé do ulic v desítce okresů. Jižně od Dháky demonstranti zapálili hinduistický chrám a několik domů, v Cox's Bázáru zaútočili na policejní kasárna. V Dháce úřady vyslaly do ulic policejní posily a jednotky rychlého nasazení. Dle policejních informací bylo 14 z obětí zastřeleno.

Na dháckém náměstí Šáhbag se sešlo několik tisíc lidí, kteří se soudy s muslimskou opozicí souhlasí a rozsudek nad Sajídím oslavovali. Shromáždění pořádají pravidelně a žádají na nich co nejvyšší tresty pro osoby, jež označují za válečné zločince.

Před tribunálem má stanout celkem devět předáků Bangladéšského islámského společenství, kromě Sajídího si již vyslechli rozsudek další dva. Nad Abdulem Kaderem Mullou soud vynesl počátkem února doživotní trest. V lednu byl k trestu smrti odsouzen v nepřítomnosti někdejší šéf zmíněné fundamentalistické islámské strany Abul Kalam Azad. Kritici tribunálu jsou přesvědčeni, že procesy jsou politickou mstou. Bangladéšské islámské společenství vyhlásilo na dnešek protestní generální stávku.

Válka za nezávislost trvala od března do prosince 1971. Když byla v březnu vyhlášena nezávislá Bangladéšská lidová republika, obsadila území pákistánská armáda a začala genocida. Tři miliony lidí byly zabity, dalších deset milionů uprchlo do Indie.

Zvláštní soud zřídila nynější bangladéšská vláda v roce 2010 s cílem vypořádat se s těmi, kdo za války za nezávislost kolaborovali s pákistánskými silami a kteří se pokoušeli zabránit tomu, aby se tehdejší Východní Pákistán (dnešní Bangladéš) stal samostatnou zemí. Organizace pro lidská práva ale uvádějí, že tribunál nesplňuje mezinárodní právní normy.