Topolánek v Chorvatsku - Přehlídka letounů a návštěva minového pole

Záhřeb - Odpoledne končí dvoudenní oficiální návštěva českého premiéra Mirka Topolánka v Chorvatsku. Jejími tématy byly ochrana investic a budoucnost Chorvatska v Evropské unii. Dnešek patřil mimo jiné prezentaci pěti výcvikových letounů Zlín, které chorvatské armádě dodala česká firma. Odpoledne navštívil Topolánek minové pole na východě Chorvatska a předal zde šek na 100 tisíc eur na pomoc pro oběti min.

Návštěva českého premiéra v Chorvatsku je především pro Záhřeb mimořádně důležitá. Česká republika totiž bude od ledna předsedat EU a Chorvatsko hodně stojí o členství v unii. V době českého předsednictví plánuje Záhřeb zintenzivnět rozhovory o možném přičlenění. „Chtěli bychom během českého předsednictví uzavřít všech 35 kapitol vyjednávání,“ tvrdí Ivo Sanader, chorvatský premiér.

Proti rozšiřování společenství se ale zásadně postavily velké země jako Francie nebo Německo. Unie prý na to není v současné době připravená, neboť potřebuje zásadní reformu institucí. Naznačily, že dokud nebude schválená Lisabonská smlouva, není možné přijímat nové členy.

Pro Česko by případné členství Chorvatska v unii mělo jisté výhody. Získalo by totiž dalšího spojence, který má podobné zájmy. Chorvatsko by podobně jako ČR prosazovalo například volný pohyb osob.

Topolánek věnoval peníze na pomoc obětem min

Kromě přehlídky pěti výcvikových letounů dnes Topolánek navštívil i minová pole poblíž Vukovaru ve východním Chorvatsku. Při této příležitosti předal zástupcům Mezinárodního fondu pro odminování a pomoc obětem min šek na 100 tisíc eur určený na odminování oblasti.

Topolánek v doprovodu ministra Martina Římana a českého velvyslance Karla Kühnla navštívil nejprve minové pole u obce Tordinci ve vukovarsko-srijemském regionu, která byla zdevastována během srbsko-chorvatské války v 90. letech. Ve válce zahynulo 75 místních obyvatel a bylo zničeno na 90 procent budov ve vesnici.

Mirek Topolánek:

„Češi rozumí utrpení, které Chorvaté prožili.“

„Češi rozumí tomu utrpení, co jste museli podstoupit, a rozumí tomu, co je nyní třeba udělat,“ řekl Topolánek při slavnostní ceremonii ve vesnici, které se zúčastnili obyvatelé v místních krojích.    

Premiér pak navštívil i minové pole na okraji Vukovaru, který byl v roce 1991 během tříměsíčního obléhání téměř srovnán se zemí a nejméně 1700 Chorvatů zde bylo zabito. Práce na odminování tu stále pokračují. Topolánek poté jednal na radnici se starostou města.