Tisíce Ukrajinců prchají před vojnou do zahraničí

Boje v Donbasu místy neutichají – příměří navzdory. Ukrajinská armáda chce vybudovat armádu, která by hrozbě nové eskalace konfliktu čelila. Tisíce mladých mužů ale odmítají narukovat. Někteří se snaží ze služby v armádě vykoupit, jiní raději opouštějí zemi. Do budoucna by mohli v ukrajinské armádě sloužit i cizinci – příslušný zákon už prošel v parlamentu prvním čtením.

Odvodům do armády se vyhýbá naprostá většina Ukrajinců (zdroj: ČT24)

Ukrajinská armáda má v plánu vycvičit během pěti měsíců 60 tisíc vojáků. Odvedení mladíci mají sloužit dva roky. Těch, kdo chtějí bránit vlast, je ale minimum. Podle německého deníku Handelsblatt se narukování vyhýbá 95 procent mužů. Bojí se o život i o to, že nezajistí své rodiny.  

Lékař si za potřebné papíry účtoval v přepočtu 100 tisíc korun

Třeba dvaadvacetiletý mladík z východoukrajinského Dněpropetrovsku se několik měsíců ukrýval v Kyjevě poté, co dostal povolávací rozkaz. Nakonec se dostal do Turína a doufá, že bude moci začít studovat na italské univerzitě. Bohatší mladíci se pak snaží z armády vykoupit. Před několika týdny byl v západoukrajinském městě Černivci zatčen lékař, který si za vystavení potvrzení o zdravotní nezpůsobilosti účtoval 3500 eur (přes 96 tisíc korun). 

Ze západní Ukrajiny odjelo v uplynulých měsících do ciziny 60 procent mužů, upozornil Handelsblatt. Odcházejí do Polska a Rumunska a dál do Unie, kde pracují jako sezonní dělníci. Vydělávají si třeba v zemědělství nejdříve u pěstitelů chřestu a v létě pak pomáhají při sklizni. „Kdyby nám můj muž neposílal z Evropy žádné peníze, nemohli bychom přežít,“ přiznala jedna žena z Lvovské oblasti. 

Boje na Ukrajině
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Putin Ukrajince vítá

Z východu Ukrajiny zase utíkají do Ruska, kde se uplatní hlavně na stavbách. „Mnozí už prchají od mobilizace, snaží se přestěhovat k nám a u nás chvíli vydržet. A dělají správně,“ konstatoval ruský prezident Vladimir Putin. Ukrajinci nepotřebují pro cesty do Ruska víza a vláda v Moskvě jim život minulý měsíc usnadnila ještě tím, že prodloužila na 180 dní lhůtu, po kterou mohou v Rusku pracovat, aniž by museli opustit jeho území.  

Matky a manželky mužů, kterých se částečná mobilizace týká, se bouří. Na frontě by raději viděly policisty nebo jednotky ministerstva vnitra. Vládě vyčítají, že se po návratu z bojů nestará o veterány. „Někteří se vrátili jako invalidi, jiní se nemůžou uživit, ani rodinu s dětmi,“ konstatovala obyvatelka Čeremchova Uljana Josipyvová.  

Ukrajinská vláda si ale nedostatek sil nemůže dovolit, proto chce do budoucna do svých řad oficiálně pustit cizince. Příslušný zákon musí parlament schválit ještě ve druhém čtení. „Díky cizincům se sníží potřeba mobilizovat ukrajinské občany a omezí se i výdaje na vyplácení náhrad invalidům, rodinám pozůstalých a podobně“, uvedl autor předlohy zákona Dmytro Tymčuk. 

Petro Porošenko
Zdroj: ČT24/REUTERS/Ukrainian Presidential Press Service/Mikha

Příměří v Minsku je mezitím stále porušováno, z čehož se obviňují obě strany konfliktu. Hovoří se i o nasazení těžkých zbraní, které měly být dávno staženy z linie dotyku. Podle údajů OSN si konflikt od loňského dubna vyžádal více než 6000 životů. 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko hovoří o „pseudopříměří“. Německé televizní stanici ZDF řekl, že od poloviny února zahynulo v Donbasu při ostřelování separatisty 83 ukrajinských vojáků a více než 400 utrpělo zranění.  

Ruští vojáci se prý shromažďují u Mariupolu

V současné době je podle prezidenta na ukrajinském území jedenáct tisíc ruských vojáků, kteří podporují vzbouřence. Nacházejí se prý zejména v oblasti přístavního města Mariupol. Porošenko se obává, že povstalci chtějí na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina vybojovat pozemní cestu na Krym, který Moskva anektovala loni na jaře.