Syrští rebelové propustili 21 pozorovatelů, drželi je od ledna

Manila -  Syrští rebelové propustili 21 zajatých filipínských členů mise OSN, které drželi syrští rebelové ve vesnici Džamla poblíž hranic s Izraelem. Aby byl Filipíncům umožněn bezpečný odchod, musely vládní a opoziční jednotky na dvě hodiny zastavit boje. Zajatce převzaly na jordánské hranici tamní úřady a nyní jsou již v Jordánsku

Pouhé dvě hodiny měli jednotky OSN na to, aby dostaly 21 členů pozorovatelské mise ze sklepů ve vesnici Džamla, kde je drží rebelové. Kvůli tomu syrské opoziční a vládní síly museli zastavit boje. „Již jsou všichni na jordánské straně (hranice) a jsou v dobrém zdravotním stavu,“ řekl člen Mučedníků z Jarmúku Abú Mahmúd.

Jordánské úřady byly zprvu oznámením o chystaném předání zajatců zaskočeny, neboť se předpokládalo, že je rebelové propustí spíše v Sýrii. Nakonec však přeshraniční transfer proběhl hladce.  

K propuštění rukojmí vyzval i bratr jednoho z nich, Xy-Son Meneses. Zopakoval, že skupina neměla vojenské poslání. „Cílem té skupiny nebylo rozdmýchávat konflikt, ale pouze pomoci udržet mír v Sýrii. Doufám proto, že je propustí,“ dodal.

Mise Pozorovatelské síly OSN pro odpoutání (UNDOF) byla založena před téměř 40 lety k udržování nárazníkového pásma na Golanech mezi Sýrií a Izraelem. Slouží v ní asi 1 100 pozorovatelů z Rakouska, Indie, Japonska a Filipín.

Pozorovatele OSN unesli rebelové ze skupiny Mučedníků z Jarmúku. Jejich propuštění podmínili nejdřív tím, že se vládní jednotky stáhnou z oblasti. Pak podmínky zmírnili a žádali jen, aby  jednotky Bašára Asada zastavily ostřelování Džamly. To se ale zatím nestalo a kvůli tomu ztroskotal i včerejší pokus OSN o osvobození 21 Filipínců.

Se skupinou bylo podle zdroje agentury zacházeno jako s hosty. Filipínská vláda několik dní vyjednávala o jejich propuštění, vyzvala k němu i Radu bezpečnosti OSN, která únos odsoudila.

Reportáž o možném propuštění pozorovatelů OSN (zdroj: ČT24)