Syrská vláda přistoupila na příměří, pořád ale střílí

Damašek - Syrská vláda zastaví od pátečního rána vojenské operace. Damašek tak přistoupil na dočasné příměří během muslimského svátku íd al-adhá, který začíná v pátek a potrvá do 29. října. Navrhl ho zmocněnec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí, který již ve středu prohlásil, že Damašek i část opozice se k plánu staví kladně. Obě strany ale takto jednoznačnou interpretaci mírnily. Syrská armáda si také vyhradila právo odpovědět na útok opozičních bojovníků. Několik hodin před dohodnutým příměřím ale zahájila silnou dělostřeleckou palbu na jižní oblasti Damašku.

„Armáda si vyhrazuje právo na odvetu v případě, že teroristické skupiny budou dále střílet na civilisty a vládní síly nebo budou útočit na veřejné či soukromé majetky anebo zaútočí automobily s výbušninami a bombami,“ píše armáda v prohlášení. Nebude se cítit příměřím vázána ani tehdy, jestliže „povstalci posílí své pozice nebo na ně vyšlou další bojovníky či munici“. Příměří skončí také tehdy, když „sousední státy nechají přes hranici přejít teroristy“.

Moskva už předem vyslovila naději, že Damašek na příměří přistoupí. Opozice však upozornila, že nesloží zbraně dříve než armáda. Opoziční Syrská svobodná armáda k podmínkám doplnila požadavek propuštění vězňů. Žádá také, aby armáda nevysílala nad města letadla ani vrtulníky, jejichž posádky by mohly zjišťovat pozice povstalců. Radikální složka opozice - skupina An-Nusrá - rovnou vyloučila svou účast na příměří s vládou, „která prolévá krev muslimů“. Dnes se k ní připojili bojovníci ze skupiny Ansar al-islám. Podle nich armáda příměří nedodrží. Opozice upozorňuje na to, že na místě nejsou žádní pozorovatelé, kteří by dodržení příměří monitorovali, takže o porušení nebude nikdo objektivně informovat.

Syrské jednotky rozmístěné v horách nad Damaškem zahájily v noci několik hodin před dohodnutým příměřím silnou dělostřeleckou palbu na jižní oblasti hlavního města. Podle prvních zpráv dopadají dělostřelecké granáty na chudé předměstí obývané zejména uprchlíky z pásma Gazy okupovaného Izraelem. 

Minulé příměří sjednal v dubnu Brahímího předchůdce Kofi Annan, ale bylo za několik hodin přerušeno novými boji. Tehdy se jednalo o trvalé příměří, na něž měli dohlédnout pozorovatelé OSN. To nynější je, jak přiznal Brahímí, pouze symbolické.

Toto dílčí příměří by se podle Rady bezpečnosti OSN mělo stát prvním krokem k trvalému zastavení násilí a k politickému řešení, jež zůstane na Syřanech samotných. „Pokud bude tato iniciativa úspěšná, chtěli bychom ji využít jako základ pro jednání o dlouhodobějším příměří. To už musí být součástí širšího politického procesu,“ řekl Brahímí. Právě vyhlášení klidu zbraní je hlavním cílem jeho mírové mise.

Lachdar Brahímí
Zdroj: ČT24

OSN chce schůzku s Asadem

Tým komisařů OSN pro vyšetřování válečných zločinů bude usilovat o schůzku se syrským prezidentem Bašárem Asadem. „Rozhodli jsme se zaslat dopis prezidentu Asadovi s výzvou ke schůzce… je velmi důležité, aby nás přijal,“ řekl šéf komisařů, brazilský expert Paulo Pinheiro.

Je „jisté“, že jsou v Sýrii páchány válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, řekla komisařka OSN a bývalá žalobkyně haagského soudu OSN Carla Del Ponteová.

Ze země mezitím přicházejí zprávy o dalších incidentech. V den, kdy Brahímí vyjednával, zabila na jižním předměstí Damašku exploze nálože nastražené v autě šest lidí a metropoli ostřelovala bojová letadla. V úterý zemřelo podle aktivistů 164 lidí, ve středu 47. Vyslanec OSN přesto věří, že všechny strany budou příměří respektovat.

Rada požádala Damašek, aby klid zbraní využil k humanitární pomoci civilistům. Tu potřebuje zhruba 1,5 milionu Syřanů. 300 tisíc lidí válka vyhnala z domovů, na 35 tisíc zemřelo.