Symbol řecké krize: Důchodce vzlykající před bankou se dočkal „happy endu“

Atény - Naprostá většina Řeků věří, že jednání s mezinárodními věřiteli dopadnou pro zemi dobře, uvedl redaktor ČT Zdeněk Fučík. Tisíce jich opět demonstrují v centru Atén za setrvání v eurozóně pod heslem „Zůstáváme v Evropě“. Důsledky krize pociťují běžní Řekové každý den. Jejím symbolem se stala i fotografie důchodce, jemuž se nikde nepodařilo vybrat penzi - nakonec zkolaboval přímo před bankou. Příběh má ale šťastný konec.

Sedmasedmdesátiletý Giorgos Chatzifotiadis se zhroutil minulý týden v Soluni, když se mu nepodařilo na čtyřech různých místech vybrat důchod své manželky, který činil 120 eur (přes 3200 korun). Zoufalého muže zachytil fotograf AFP Sakis Mitrolidis. Snímek, který dokládá, jak tvrdě dluhová krize zasáhla obyčejné lidi, obletěl celý svět.  

Penzistovi se nakonec rozhodl pomoci jednačtyřicetiletý Australan James Koufos, který fotografii viděl v Sydney. Důchodce mu byl povědomý – vypadal jako přítel jeho nedávno zesnulého otce. Koufos kontaktoval svou matku žijící v Řecku, která to potvrdila. 

Australan ji přes Facebook zaúkoloval, aby vybrala peníze a muži okamžitě pomohla. Sám zdědil po otci peníze. Důchodci prý bude vyplácet měsíčně 250 eur (skoro 6800 korun) tak dlouho, jak to bude nutné. 

Řekové
Zdroj: ČT24/REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Řeckým bankám možná dojdou peníze už v pondělí

Bankovní asociace už varovala, že pokud se Atény nedohodnou s věřiteli, bankám v pondělí dojdou peníze. Řekové mohou denně vybrat jen 60 eur z bankomatů (asi 1600 korun). Platby kartou jsou stále povolené, ale některé obchody je přestaly přijímat. Zakázané jsou například on-line nákupy placené kartou na serveru Amazon či iTunes.  

Redaktor ČT: Řekové si černý scénář nepřipouštějí (zdroj: ČT24)

Řekové začali vybírat peníze z bank už v lednu, kdy krajně levicová Syriza vyhrála parlamentní volby a slíbila, že se postaví proti tvrdým požadavkům na škrty.  

Lidé mají strach, že přinejmenším část jejich těžce vydělaných úspor může zmizet. „Máme pocit, že peníze ztratily svou hodnotu,“ říká právnička Sophia Markulakisová. „Je to jen číslo,“ citoval ji list The Washington Post.  

Chanel má větší hodnotu než peníze

Větší cenu než peníze tak začíná mít třeba Chanel. Lidé ve velkém kupují zlato a předzásobují se trvanlivými potravinami. Někteří Řekové se snaží uhradit dopředu nájmy a další platby, aby co nejvíce zmírnili následky možného propadu měny. A zbylí to, co z bank vyberou, ukládají doma na tradičních místech – třeba pod matraci.