Stovky uprchlíků táboří v centru Atén, lékaři volají o pomoc

Atény – Řecko nezvládá nápor uprchlíků. Od ledna do konce června dorazilo do země přes 31 tisíc běženců, loni to byla skoro desetina. Stovky uprchlíků stanují přímo v centru Atén Provizorní tábořiště jsou pokrytá starým oblečením, odpadky a exkrementy. Humanitární pracovníci proto žádají úřady o ubytování pro migranty. Uprchlická krize nejvíc doléhá na řecké ostrovy Kos a Lesbos.

Řecko před nedávnem málem zbankrotovalo a obyvatele čekají další tvrdá úsporná opatření. Nyní musí čelit Atény další krizi – tisíce uprchlíků se snaží dostat přes zemi dál do Evropy za lepším životem. Stovky migrantů se utábořily i v centru metropole. Oficiální střediska jsou totiž zavřená.  

V parku jsou pro migranty dva chemické záchody. Myjí se s pomocí zahradní hadice připojené k jednomu z vodovodních kohoutků v parku. Louže stojaté vody a lidské výkaly přitahují komáry, a děti, které po parku pobíhají bosé, jsou pokryté jejich štípanci.  

Teplota navíc dosahuje 38 stupňů. „Potřebujeme nějaké prostory. Přichází sem čím dál tím víc lidí a nemohou takhle žít v centru města,“ prohlásil předseda řecké sekce zdravotní charity Lékaři světa Nikitas Kanakis. „Není to pro ně ani dobré ani bezpečné, a není to dobré ani pro město,“ dodal. 

S uprchlickou vlnou se potýká hlavně řecký ostrov Kos a Lesbos. Lékaři bez hranic zveřejnili šokující snímky z tábora Moria nedaleko hlavního města Lesbu, na nichž jsou vidět přetékající latríny a ohromné množství plastových lahví na zemi u sprch. Některé stany stojí u hromady odpadků.

Uprchlíci většinou nemají na vybranou, zůstat doma znamená pravděpodobně zemřít. „V Afghánistánu je každý den nějaký sebevražedný pumový útok. Na severu a na jihu země je spousta problémů,“ říká pětadvacetiletý Naím z údolí Pandžšír v severním Afghánistánu. „Taliban každý den útočí na národní armádu, policii i vládu,“ poznamenal mladý muž. 

Uprchlíci v Aténách
Zdroj: ČT24/ČTK/Newzulu/CHRISTOS STAMOS

Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se počet migrantů přijíždějících do Řecka téměř zdesetinásobil během prvních šesti měsíců letošního roku. Zatímco od ledna do konce června 2014 to bylo 3452 běženců, za stejné období letoška jich už do země dorazilo 31 037.

Přerozdělení běženců? Evropa tápe

Členské země EU na konci června odmítly návrh Evropské komise na povinné rozdělení 40 tisíc osob, které velmi pravděpodobně mají nárok na mezinárodní ochranu a jsou nyní v Itálii a Řecku. Ministři vnitra zemí Unie proto minulé pondělí řešili, jak si žadatele o azyl rozdělit na dobrovolné bázi - ani oni se ale nedohodli. Země nabídly rozebrat si za dva roky jen přibližně 32 tisíc lidí.

Česká vláda před nedávnem schválila plán, že by Česko mohlo do konce roku 2017 přijmout 1500 uprchlíků. S jejich výběrem pomohou církve. První potřební by do ČR mohli dorazit v září, do konce roku by jich mělo být 400.