Smrtící injekce ukončila život Američana Troye Davise

Atlanta - V Americe popravili Troye Davise odsouzeného za vraždu. Poprava se nakonec uskutečnila i navzdory protestům a několikanásobnému odvolání. Vykonání rozsudku se na poslední chvíli pokusili zabránit právníci, Nejvyšší soud ale žádost o milost zamítl. Popravu to tak jen posunulo o několik hodin. Davis byl odsouzený za vraždu policisty z roku 1989. Případ ale provázely pochybnosti, policie neměla žádný přímý důkaz a sedm z devíti svědků postupně odvolalo nebo změnilo svou výpověď.

Věznice v Jacksonu upřesnila, že vězen Davis byl popraven ve středu 23:08 místního času (05:08 SELČ). Poprava se měla původně konat v 01:00 SELČ, ale byla odložena do rozhodnutí federálního Nejvyššího soudu USA, ke kterému se na poslední chvíli obrátili advokáti odsouzeného. Soud po čtyřech hodinách žádost o zastavení popravy zamítl.

Také nižší soudy a úřady předchozí žádosti o zrušení popravy vždy zamítly. Bílý dům krátce před plánovaným časem popravy sdělil, že prezident Barack Obama, kterého odpůrci popravy také požádali o pomoc, nehodlá zasahovat. Davis i těsně před výkonem hrdelního trestu podle očitých svědků opakoval, že je nevinný, že v době činu neměl v ruce žádnou zbraň. „Nechť bůh žehná těm, kteří se chystají mi vzít život,“ řekl prý odsouzený jednačtyřicetiletý muž. V cele smrti Davis odmítl poslední pokrm a prohlásil, že hodiny před popravou chce strávit s přáteli, stoupenci a rodinou.

Davis byl v roce 1991 odsouzen za vraždu policisty spáchanou o dva roky dříve. Sedm z devíti svědků však podle amerických médií od té doby buď zcela odvolalo, nebo významně změnilo své výpovědi. Některé z nich prý tehdy policie zastrašovala, navíc se nikdy nepodařilo najít vražednou zbraň a Davise s činem nespojují žádné stopy DNA.

Jon Lewis, novinář, svědek popravy:

„Zvedl hlavu a zopakoval, že je nevinný. Pak řekl, ať je bůh milosrdný k těm, kteří mu vezmou život.“

K přezkoumání rozsudku již dříve vyzval americkou justici nositel Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu, papež Benedikt XVI., bývalý americký prezident James Carter a skupina padesáti amerických kongresmanů. Minulý týden na Davisovu podporu v ulicích některých amerických měst pochodovaly tisíce lidí. Mezinárodní organizace Amnesty Interantional v úterý uvedla, že pokud se poprava uskuteční, bude to „obrovské zhoršení v dodržování lidských práv v USA“.

Ve středu se k protestu proti chystané popravě připojil i generální tajemník Rady Evropy Thornbjörn Jagland. „Důvodem není jen náš nesouhlas s trestem smrti, ale především přetrvávající vážné pochyby o oprávněnosti daného rozsudku,“ uvedl.

Ne všechny ale Davisova smrt zdrtila. Rodina policisty Marka MacPhaila, kterého Davis podle verdiktu soudu zastřelil, přijala zprávu o odsouzencově smrti s ulehčením. „Jsem už otupělá. Nemůžu uvěřit, že se to nakonec přece jen stalo,“ řekla novinářům matka zastřeleného policisty Anneliese MacPhailová. „Pocity úlevy a smíření, na které jsem celá ta léta čekala, nejspíš přijdou později.“ O Davisově vině je pevně přesvědčená. „Tvrdí to samé už 22 let. Vím, jak to bylo, může si říkat, co chce,“ odmítla výhrady aktivistů, kteří důkazy o Davisově vině považují za pochybné.