Smrt nanečisto – morbidní terapie má v Korejcích znovu vzbudit chuť k životu

Pohřbem nanečisto proti černým myšlenkám (zdroj: ČT24)

Jižní Korea se potýká s největším počtem sebevražd ve světě. Není divu, že právě tady vymysleli poněkud bizarní způsob, jak od fatálního kroku lidi odradit: kurz fingovaných pohřbů. Vžít se do role nebožtíka totiž kupodivu probudí novou radost ze života – navzdory každodennímu pracovnímu tlaku, stresu i konkurenci.

Představte si sál plný připravených rakví, kam nakráčí několik jedinců zahalených v bílých rubáších. Usednou u dřevěných schránek, sepíšou dopis na rozloučenou a poté už dobrovolně uléhají do umrlčích rakví. Poté, co se nad nimi zaklapne víko, mohou patnáct minut potmě hloubat ve svých myšlenkách – a například přehodnotit, zda takto chtějí skončit skutečně dříve, než je nutné.

Tento program má u lidí podnítit lásku a odpuštění tím, že si vyzkoušejí, jaké to může být po jejich smrti.
Čong Jong-mun
ředitel léčebny

Podobné akce jsou důsledkem palčivého problému Jižní Korey. Stát se dlouhodobě potýká s nejvyšším procentem sebevražd na světě. Denně si na život sáhne čtyřicet Korejců. Nedokážou se vyrovnat s neustálým stresem, kterým je vysoce konkurenční prostředí permanentně vystavuje.

Kurzy přitom vyhledávají lidé bez ohledu na věk – černé myšlenky totiž přepadají jak starší, životem unavené lidí, tak třeba studenty propadající stresu a beznaději kvůli těžkým zkouškám.

Některé firmy přitom posílají své zaměstnance ke smrti nanečisto dokonce preventivně. „Když jsem si lehl do rakve, napadaly mě myšlenky, že se znovu narodím a zemřu. Uvědomil jsem si, že bych v životě neměl ničeho litovat,“ říká absolvent Kwon Dae-čung. Kúra zmrtvýchvstání tak na oslovených pacientech podle všeho zabírá.