Slovenské zákony proti terorismu budou platit, prezidentské veto padlo

Slovenský parlament přehlasoval veto prezidenta Andreje Kisky, prosadil tak zákony, které připravila vláda s cílem účinnějšího boje proti terorismu. Zákony mimo jiné přidávají pravomoci policii a tajným službám.

Poslanci odmítli obavy hlavy slovenského státu, že balík šestnácti zákonů narušuje rovnováhu mezi zájmem chránit bezpečnost státu a ochranou soukromí jednotlivců. Premiér Robert Fico přesvědčil poslance ze své strany Směr-SD, která má ve sněmovně většinu, a prosadil zákony v původním znění.

Za prezidenta se postavila opozice. Místopředseda strany Svoboda a solidarita Ľubomír Galko označil zákony za hrozbu spíše pro občany než pro teroristy. „Toto je legislativa, která posune Slovensko k policejnímu státu a na základě které policisté budou šikanovat obyvatele Slovenské republiky,“ řekl Ľubomír Galko. Opoziční poslanci potom před hlasováním vesměs opustili sál.

Více pravomocí dostane policie i tajná služba

Zákony proti terorismu dávají slovenské policie například právo zajistit každou osobu na místě, kde došlo k teroristickému útoku, i tam, kde takový útok hrozí. Zároveň se rozšíří důvody pro prohlídku dopravních prostředků či pro vykázaní lidí z určených míst.

Civilní rozvědka a kontrarozvědka SIS potom bude moci navrhnout soudu zákaz internetových portálů, které propagují terorismus, extremismus či sekty. Rovněž začne shromažďovat informace o nelegální migraci a kybernetické hrozbě a získá přístup k záznamům kamerových systémů, které monitorují veřejná prostranství. Mocnější bude podle nových zákonů také slovenská vojenská tajná služba.

Soudy potom budou moci na každou osobu podezřelou z terorismu uvalit vazbu bez ohledu na další okolnosti jako ovlivňování svědků nebo hrozbu, že se budou vyhýbat trestnímu řízení, které musí soudci vzít v úvahu obvykle.

Slovenské soudy v uplynulých letech odsoudily za trestný čin terorismu pouze jednu osobu. Šlo o Slováka, který nastražil na veřejnosti bombu. Ta nikoho nezranila.