Skot je magneticky vnímavý, většinou stojí od severu k jihu

Essen – Magnetická vnímavost skotu je důvodem, proč se na pastvinách většinou jednotlivá zvířata stavějí vedle sebe od severu k jihu. Dosud neznámý smysl těchto zvířat popsal tým z duisbursko-essenské univerzity vedený Sabine Begallovou. Článek o výzkumu publikoval americký odborný časopis PNAS. Němečtí vědci přímým pozorováním a pomocí programu Google Earth analyzovali 308 pastvin a 8 510 zvířat.

Citlivost na magnetické pole zatím popsali vědci u ptáků, některých netopýrů a hlodavců. Smysl pro magnetismus je umístěn zřejmě v rohovce očí. Němečtí vědci dříve tuto citlivost již dříve odhalili u afrického rypoše. „Pak se objevil nápad prozkoumat na magnetický smysl také velké savce,“ uvedla vedoucí vědeckého týmu Sabine Begallová.

Díky pozorování pasoucího se skotu a také informace získané pomocí programu Google Earth, který zobrazuje Zemi pokrytou satelitními snímky, vědci zjistili, že jsou zvířata na všech místech stejně orientována.

Zatím není jasné, k čemu skot takový smysl potřebuje. Vědci se domnívají, že má vliv na fyziologické procesy v tělech zvířat, jako je produkce mléka. Podle českých vědců si severojižní polohu volí i divoká zvířata, například srnky či jeleni, při nocování.