Šíření pomluv a lží je formou terorismu, upozornil František novináře

Papež František apeloval během setkání se zástupci italského svazu novinářů na přítomné žurnalisty, aby se stěžejním prvkem jejich práce stalo hledání pravdy, profesionalita a úcta k lidské důstojnosti.

František novinářům připomněl, že málokterá profese má tak zásadní vliv na společnost jako ta jejich. Právě novináři jsou podle papeže těmi, kdo svými zprávami vytvářejí „první nástin dějin“ a poskytují lidem vodítko k výkladu událostí.

S tím se podle Františka pojí povinnost hledat pravdu. Šíření lží a pomluv je podle něj příkladem „terorismu, který může zabít člověka jazykem“. „Zvlášť pro novináře je toto stěžejní, protože jejich hlas může zasáhnout každého. Je to velmi mocná zbraň,“ podotkl papež.

Britský deník The Guardian připomíná, že v Itálii je většina deníků pod vlivem politických stran, které je nepokrytě využívají k diskreditaci svých protivníků. Neštítí se přitom využívat ani smyšlené informace z jejich soukromých životů.

Papež František, který ve svých projevech často volá po větší přívětivosti vůči uprchlíkům, zdůraznil, že by novinařina neměla být využívána jako „ničivá zbraň vůči osobám a dokonce celým národům“. „Novináři by neměli podněcovat strach z událostí, jako je nucená migrace kvůli válce a hladu,“ vyzval.

Loni například použil pravicový italský deník Libero při informování o teroristických útocích v Paříži, při kterých zemřelo na 130 lidí, titulek „Islámští bastardi“. Další pravicový deník Il Giornale zase ohledně chaotické situace v Libyi a riziku, že by se spolu s uprchlíky mohli do Itálie dostat i radikálové, vydal titulek „ISIS se blíží. Vyzbrojme se.“