Šikulové z Káhiry: Restaurátoři „opravili“ Tutanchamona epoxidovou pryskyřicí

V káhirském muzeu došlo k těžko uvěřitelné události. Místní restaurátoři při neopatrném čištění ulomili vousy z legendární pohřební masky egyptského faraona Tutanchamona. Ve snaze nehodu co nejdřív napravit přilepili vousy nevhodnou epoxidovou pryskyřicí, která na masce zanechala viditelnou stopu.

K nehodě došlo už loni, teprve teď ale zástupce muzea nešťastnou příhodu potvrdili agentuře Reuters.

Jeden z nešťastných konzervátorů ale odmítl, že by šlo o nedbalost. Vousy z pohřební masky prý odstranili záměrně, protože se uvolňovaly. Všichni tři oslovení konzervátoři ale tvrdí, že vedení muzea přikázalo památku opravit co nejrychleji a že kvůli tomu bylo použito nevhodné pojivo.

Nepovedená oprava
Zdroj: ČT24/www.egyptianstreets.com

„Epoxidová pryskyřice vykazuje vysokou pojivou schopnost a používá se na kov nebo na dřevo, ale nemyslím si, že byla vhodná pro tak vzácný předmět, jakým je Tutanchamonova zlatá maska,“ uvedl jeden z restaurátorů. Na masce je prý nyní znatelná mezera mezi bradou a vousy, vyplněná „jasně žlutou hmotou“.

Další z pracovníků muzea uvedl, že kolega, který zásah prováděl, se pokusil viditelné zbytky zaschlé pryskyřice odstranit špachtlí a masku přitom poškrábal.

Tutanchamon vládl zřejmě v letech 1332 až 1323 před naším letopočtem. Zemřel ve věku 17 nebo 18 let. Byl synem Achnatona, který zavedl kult jediného boha Atona - Slunce, avšak za Tutanchamona se Egypt vrátil znovu ke kultu hlavního boha Amona. Téměř neporušenou Tutanchamonovu hrobku otevřel v roce 1922 britský archeolog Howard Carter.

Egyptské muzeum bylo na náměstí Tahrír v centru Káhiry otevřeno v roce 1902 a skrývá se v něm 107 sálů s 160 000 artefakty pocházejícími z období 5000 let.