Severokorejská propaganda se činí: Nové video zobrazuje vítěznou invazi na jih

Pchjongjang – Fiktivní severokorejská invaze do Jižní Koreje a zajetí tisíců amerických občanů žijících na jihu Korejského poloostrova. To je téma nového propagandistického videa nazvaného Krátká, třídenní válka, které Pchjongjang umístil na internet. Poslední videomontáž, která zobrazuje zkázu sídla amerického prezidenta a Kongresu ve Washingtonu, se přitom na webu objevila teprve v pondělí.

Videonahrávka začíná obrázky mohutné dělostřelecké a raketové palby, po níž následuje rozsáhlý pozemní a letecký útok, při němž zástupy severokorejských vojáků proudí přes společnou hranici k jižnímu sousedovi. Mužský hlas na pozadí popisuje jednotlivé fáze invaze „prostřednictvím mocných zbraní hromadného ničení“. „Úderné jednotky obsadí Soul a další města a vezmou 150 tisíc amerických občanů jako rukojmí,“ hřímá komentátor. Na videu je mezitím vidět parašutisty nad leteckými záběry jihokorejské metropole. Montáž zobrazuje severokorejské vojenské vrtulníky přelétávající nad městem. V Jižní Koreji žije velká americká komunita a USA tady mají rozmístěných 28 tisíc svých vojáků.

Zhruba čtyřminutový videozáznam nahrál na server YouTube uživatel Uriminzokkiri.com, což jsou oficiální internetové stránky KLDR. Tyto stránky šíří zprávy a propagandu severokorejských státních médií.

Nová provokace KLDR přichází v době stupňujícího se napětí na Korejském poloostrově. Severní Korea nedávno vypověděla všechny smlouvy o neútočení s Jižní Koreou v reakci na společné vojenské cvičení Soulu a Washingtonu a na zpřísněné sankce, jimiž Severní Koreu potrestala Rada bezpečnosti OSN za její únorový jaderný test.

Video je zatím poslední v řadě severokorejských nahrávek s podobnou tématikou. V pondělí vyvěsil Pchjongjang na web videomontáž, která zobrazuje zkázu sídla amerického prezidenta a Kongresu ve Washingtonu. V únoru se na internetu objevilo severokorejské video, v němž mladý muž sní o letu na palubě severokorejské vesmírné lodi, o sjednocené Koreji a o New Yorku v plamenech. O dva týdny později na jiné fiktivní videonahrávce sežehl jaderný výbuch americké vojáky a prezidenta Baracka Obamu.