Severní Korea už plní nádrže rakety, kam dopadnou úlomky?

Tokio - Severní Korea začala plnit palivem nádrže rakety, jíž chce podle své verze v polovině dubna dostat na oběžnou dráhu družici. Napsal to dnes japonský list Tokio šimbun, jehož zdroj odhaduje start na 12. nebo 13. duben. Podle jednoho z tajemníků amerického ministra obrany Petera Lavoye USA nemají důvěru v kvalitu rakety a to, kam její zbytky dopadnou, je prý nejisté. KLDR zřejmě počítá s dopadem u Filipín nebo Indonésie.

Lavoy upozornil, že v úvahu připadá i Jižní Korea nebo japonská Okinawa. Severokorejci hodlají raketu vypálit směrem na jih. „Ohroženo může být několik zemí, na něž mohou úlomky dopadnout a způsobit tam ztráty na životech,“ řekl Lavoy v branném výboru Sněmovny reprezentantů. Japonsko a Jižní Korea chtějí raketu sestřelit v případě, že bude ohroženo jejich území.

KLDR ohlásila, že družici vynese v období mezi 12. a 16. dubnem. Většina zemí se domnívá, že ve skutečnosti půjde o test rakety dlouhého doletu, čímž by KLDR porušila zákaz OSN. Severní Korea přitom trvá na právu používat družice s mírovým využitím a pozvala ke startu nosné rakety experty z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Peter Lavoy, tajemník ministra obrany USA:

„Tato věc se netýká jen Jihokorejců, nás a Japonců. Všechny v asijsko-pacifické oblasti znepokojuje rostoucí raketová kapacita KLDR zejména proto, že pokračují ve vývoji jaderných zbraní.“

USA slíbily nedávno novou potravinovou pomoc KLDR za její ohlášené moratorium na jaderné aktivity a balistické testy. Kvůli pozdější informaci o startu rakety ale pomoc pozastavily.

KLDR testovala rakety dlouhého doletu v letech 2006 a 2009 a nový test by mohl být pokusem vyzkoušet modernější několikastupňovou raketu, jíž by KLDR mohla zasáhnout USA. James Thurman, který velí 28 500 amerických vojáků na základnách v Jižní Koreji, se domnívá, že nekontrolovaný raketový program KLDR by pro USA mohl jednou znamenat vážnou hrozbu.

Vypouštění družice
Zdroj: ČT24