S čím kdo zachází, tím také schází: Lavinový expert zahynul pod lavinou

Salt Lake City (USA) - Za šokující a nevysvětlitelnou označují smrt 34letého Američana Craiga Pattersona jeho blízcí. Dlouhá léta se živil předpovídáním lavin, až ho jedna z nich připravila o život. Jeho tělo objevili záchranáři ve čtvrtek v horách v Utahu. Leželo v mase sněhu, který se utrhl z nedalekého srázu. U sebe měl expert veškeré pomůcky, které zvyšují možnost přežití v lavinách.

Patterson se ve čtvrtek nevrátil domů z obhlídky jedné z oblastí v údolí Big Cottonwood Canyon. Jeho rodina se obrátila s žádostí o pomoc na ministerstvo dopravy státu Utah, pro nějž pracoval. Záchranáři poté vyslali do akce vrtulník, který objevil Pattersonovo tělo.

Podle svých blízkých byl velmi zkušeným lyžařem a předpovídáním lavinového rizika se živil více než sedm let. „Byl neuvěřitelný instruktor. Znal svou práci velice dobře… Byl to konzervativní člověk. Neriskoval,“ řekla místnímu deníku Deseret News šéfka místní společnosti nabízející adrenalinové zážitky, pro niž pořádal Patterson přednášky o lavinách.