Rusko prý posiluje jednotky na Kavkaze, z Gori se nestahuje

Washington/Tbilisi - Do Gori dnes vstoupily další ruské jednotky. Přitom podle informací zdnešního rána se měli ruští vojáci z tohoto strategicky položeného města stahovat. Ruské jednotky se přesouvají také do Poti, což je přístav na Černém moři, přes který do Gruzie přicházejí zásoby ropy. Rusko zřejmě v posledních dnech přesunulo do Gruzie a jejích separatistických provincií další vojáky. Zatímco podle odhadů administrativy prezidenta George Bushe mělo Rusko na začátku konfliktu na Kavkaze minulý týden v regionu osm až deset tisíc vojáků, nyní jich tam má údajně nejméně 15 tisíc.

Diplomatická bitva mezi Moskvou a Washingtonem se zmírňuje, ruských vojáků v Gori ale údajně přibývá. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov navíc v Moskvě jedná se zástupci Abcházie a Jižní Osetie.

Bush ve středečním projevu vyjádřil znepokojení nad možným porušováním příměří ruskou stranou, vyzval Moskvu k neprodlenému splnění přijatých závazků a varoval Rusko před případnými důsledky její vojenské akce proti Gruzii. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na to ostře kritizoval Spojené státy a řekl, že si musejí vybrat mezi partnerstvím s Moskvou anebo s gruzínským vedením.

Ve čtvrtek je ale všechno jinak, Lavrov na plán EU poslat do oblasti své pozorovatele, reagoval slovy, že Moskva tento plán vítá. 

Podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó je na gruzínském území momentálně klid. Ruské jednotky se stáhly z gruzínského města Gori a na metropoli Tbilisi nepostupují.

Gruzínské úřady a ruská armáda informovaly, že situace ve městě je pod kontrolou, o klid a pořádek v něm se stará gruzínská policie. Podle gruzínského ministerstva vnitra se z Gori ruské jednotky začaly stahovat.

Riceová dnes bude jednat ve Francii 

O rusko-gruzínském konfliktu dnes bude ve Francii jako zemi předsedající EU jednat ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová. Následně odletí do Tbilisi, aby tam demonstrovala podporu a solidaritu gruzínské vládě. Před odletem do Evropy varovala Rusko, že mu v důsledku intervence v Gruzii hrozí mezinárodní izolace.

Kreml nenechal přitvrzení amerického postoje bez odezvy. Oznámil, že se Washington bude muset rozhodnout, jestli chce mít dobré vztahy s Moskvou, nebo gruzínskou vládou. Tu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil za virtuální projekt.

Vstup Ruska do WTO bude podle Reuters obtížnější

Pravděpodobnost brzkého vstupu Ruska do Světové obchodní organizace (WTO) je teď zřejmě nižší, než byla ještě před nedávnem. Rusko o vstup do WTO usiluje už několik let, souhlas ale musí dát všichni členové, mezi nimiž je i Gruzie. A ta má vzhledem k současnému konfliktu s Ruskem dost důvodů požadavek Ruska znovu zamítnout. Gruzie už snahu Moskvy jednou zablokovala, a to kvůli tomu, že Rusko podporuje povstalecké oblasti na území Gruzie.

Konflikt končí, počítají se mrtví

Rusko uvádí, že v Jižní Osetii během současného konfliktu zemřelo 1 600
civilistů, tento údaj však není ověřený z nezávislých zdrojů. Ruský
generální štáb informoval, že v bojích přišlo o život 74 jeho vojáků, 171
utrpělo zranění a 19 se pohřešuje. Gruzie ztratila 175 vojáků a stovky
utrpěly zranění. Toto číslo neobsahuje gruzínské ztráty v Jižní Osetii.