Rumunské referendum: Nejdražší průzkum mínění

Bukurešť – Za nejdražší průzkum veřejného mínění v historii Rumunska označují jízlivé komentáře rumunského tisku nedělní referendum, které rozhodovalo o odvolání prezidenta Traiana Basesca. Ten zůstává ve funkci i přesto, že drtivá většina hlasujících jeho předchozí odvolání parlamentem podpořila. Jeho setrvání v úřadu si přálo méně než deset procent zúčastněných voličů, k urnám se však nedostavila zákonem stanovená polovina ze zhruba 18 milionů oprávněných voličů, ale jen 46 procent, a hlasování tak bylo prohlášeno za neplatné. Konečné oficiální výsledky budou oznámeny ve středu. Zatímco premiér už s prezidentem do konfrontace jít nechce, Basescu chce hnát k odpovědnosti ty, kdo se pokusili o „státní převrat“.

Rumunský premiér Victor Ponta dnes slíbil, že do konfrontace se svým středopravicovým rivalem Basescem nepůjde. Jejich vzájemné spory by prý oslabily zemi. Ponta už v neděli zdůraznil, že nelze ignorovat vůli lidu. Podle Basesca by státní instituce nicméně měly pohnat k odpovědnosti ty, kteří „přijali protiústavní rozhodnutí, jejichž cílem byl státní převrat“ namířený proti němu. Tato slova jsou určena hlavně levicovému premiéru Pontovi, o konkrétních krocích se ale Basescu nezmínil.

Stelian Tanase, rumunský politolog:

„Včera to byla velká bitva, další jsou ale před námi. Nečeká nás žádný odpočinek. Skandály, konflikty, hádky a kontroverze budou pokračovat. Na jedné straně Basescu a na druhé premiér Ponta. Nejsou schopni se usmířit.“

„Pochodeň demokracie nepohasla,“ volal 61letý Basescu vítězně na své příznivce, kteří ho po vyhlášení výsledků referenda přišli podpořit. Narážel tím na to, že po sesazení z úřadu poslal po celém Rumunsku po vzoru olympijské pochodně „pochodeň demokracie“. Naopak desítky jeho odpůrců v té době vyšly vyjádřit svou nespokojenost do ulic. Pro středopravicového prezidenta, nepopulárního především kvůli prosazování tvrdých úspor, je to pochybné vítězství. Jeho setrvání v úřadu si přálo méně než deset procent zúčastněných voličů.

Proces odvolání prezidenta spustila po vnitropolitických sporech Pontova vláda levého středu. Basescu občany vyzval k bojkotu referenda. Parlament prezidenta odvolal kvůli tomu, že údajně překročil své pravomoci, když prý zasahoval do činnosti vlády a soudního systému. Politik obvinění popírá.

„Rumunské referendum nemá žádného vítěze. Každý v Rumunsku, ale také v celé Evropě, by měl přestat hovořit o státním převratu. Toto byl demokratický proces, který je stanoven rumunskou ústavou, a všechna obvinění stran možných volebních podvodů se ukázala jako falešná,“ prohlásil předseda socialistické frakce v Evropském parlamentu Rakušan Hannes Swoboda. Na dobro země i jejích obyvatel se dnes odvolával i německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, který zemi popřál, aby pro ni nedělní referendum znamenalo nový politický začátek. Ministr též apeloval na politiky v Bukurešti, aby konstruktivně spolupracovali.

Podle Basescových odpůrců by se sesazený prezident navzdory neplatnému referendu neměl do funkce vracet. Ani po zveřejnění výsledků voleb se nevzdávají a podali první stížnosti k ústavnímu soudu. Už opoziční výzvy k bojkotu voleb byly podle nich protizákonné. Prezidentův tábor naopak věří, že ústavní soud referendum potvrdí, a vyzvali poslance, aby verdikt respektovali. Zanedlouho se budou muset Rumuni do volebních místností beztak vrátit - v listopadu je čekají parlamentní volby.