Rijád představil islámskou vojenskou koalici, Teherán je mimo hru

Saúdská Arábie oznámila vznik vojenské aliance islámských zemí pro boj proti terorismu. Koalici tvoří celkem 34 států – vedle arabských zemí také Turecko, Malajsie či Pákistán. Jedním z cílů skupiny jsou koordinované zásahy v Iráku, Sýrii, Libyi, Egyptě a Afghánistánu. Podle arabisty Petra Pelikána jde ale v první řadě o projev mocenského soupeření mezi sunnitskou Arábií a šíitským Íránem.

Členové aliance chtějí chránit islámský národ před zlem všech teroristických skupin a organizací, které způsobují smrt a korupci na zemi a jejichž cílem je terorizovat nevinné. Společné operační centrum bude mít sídlo v saúdské metropoli.

Členové aliance chtějí bojovat v první řadě proti terorismu v Iráku, Sýrii, Libyi, Egyptě a Afghánistánu. Bin Salmán ale příliš nekonkretizoval, jaký by měl být vojenský postup. Zdůraznil pouze, že akce v Sýrii a Iráku budou koordinovány s akcemi předních světových velmocí a mezinárodních organizací.

Právě to požadoval po arabských státech Západ. Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy mezitím nepolevuje v náletech na IS v Sýrii i Iráku – podle prezidenta Baracka Obamy už IS ztratil 40 procent území v Iráku.

  • Koalici tvoří Saúdská Arábie, Bahrajn, Bangladéš, Benin, Čad, Komory, Džibutsko, Egypt, Gabon, Guinea, Pobřeží slonoviny, Jordánsko, Kuvajt, Libanon, Libye, Malajsie, Maledivy, Mali, Maroko, Mauritánie, Niger, Nigérie, Pákistán, palestinská samospráva, Katar, Senegal, Sierra Leone, Somálsko, Súdán, Togo, Tunisko, Turecko, Spojené arabské emiráty a Jemen. Dalších deset „islámských zemí“, mezi nimi také Indonésie, prý vyjádřilo koalici svou podporu. Chybí šíitský Írán, odvěký rival sunnitské Saúdské Arábie o vliv v arabském světě.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vnímá vznik koalice jako pozitivní krok. Muslimské země podle něj stále mají určitý dluh v tom, že se jednoznačně nepostavily proti zneužití islámu Islámským státem. „To, čeho jsem svědky v takzvaném Islámském státě, není pravá tvář islámu,“ uvedl. „Měly by říct jasné ne a měly by být těmi prvními tahouny v tažení proti Islámskému státu. Pokud tato koalice je právě tímto krokem, pak bych to přivítal,“ dodal.

Podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó by nová koalice mohla znamenat průlom v boji proti teroru. „Pokud by se skutečně podařilo vytvořit nějaký mechanismus, v rámci kterého by jednotlivé muslimské země byly schopny vytvořit společnou databázi islámských radikálů, kteří se často pohybují mezi těmito zeměmi, pak by bezpochyby potenciál tohoto nového protiteroristického tělesa byl obrovský,“ podotkl Szántó.

Podle islamologa Petra Pelikána se Saúdská Arábie snaží prezentovat jako silná mocnost, co je v islámu správné a co už jeho hranice překračuje. „Tímto krokem bude ukazovat, které skupiny jsou teroristické, a ty, které správně chápou učení islámu. Saúdská Arábie do značné míry ideologicky a pravděpodobně materiálně stála za vznikem Islámského státu,“ poznamenal Pelikán.

Saúdská Arábie je součástí mezinárodní koalice, která útočí na IS v Sýrii a Iráku. Vede také koalici arabských států proti šíitským povstalcům v Jemenu.

Lavrov a Kerry dohodli „účinnější koordinaci“

Spolupráce Spojených států a Ruska při řešení syrské krize bude po dnešních „obsažných“ moskevských rozhovorech ministra zahraničí USA Johna Kerryho účinnější a koordinovanější. Po setkání Kerryho s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem to novinářům řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Jednání Kerryho s Putinem plánované na hodinu trvalo víc než trojnásobně dlouho. Lavrov po jeho ukončení oznámil, že Rusko podporuje svolání nového diplomatického jednání o Sýrii na pátek do New Yorku. Schůzku, která do dnešního dne nebyla oficiálně potvrzena, navrhují Spojené státy jako pokračování listopadových rozhovorů, které se konaly ve Vídni. Rusko s jejím organizováním podle Lavrova pomůže.

obrázek
Zdroj: ČT24

Saúdové podporují syrskou opozici

Rijád na rozdíl od Teheránu volá po pádu syrského prezidenta Bašára Asada. Saúdové před pár dny hostili klíčovou konferenci, na níž dorazili zástupci asi stovky syrských opozičních skupin. Ti se nakonec shodli na vytvoření orgánu, který bude zahrnovat politické i ozbrojené frakce a povede přípravy pro mírová jednání s Asadovou vládou. Nově vytvořený orgán by měl mít 25 členů.

Může dojít k tomu, že některé skupiny budou označeny za umírněné a s nimi poté vznikne dohoda, která rozdělí Sýrii a Irák podle vyznání na sunnitské a šíitské části. Může to být sankcinováno tím, že k tomu došla koalice 34 států.
Petr Pelikán
arabista

Do Rijádu nebyly pozvány teroristické skupiny ani Kurdové, přítomni naopak byli zástupci skupiny Ahrár aš-Šám neboli Svobodní muži Levanty, jejíž zakladatelé udržovali kontakty s teroristickou organizací Al-Káida. Skupina ale z rozhovorů odstoupila, protože na konferenci podle ní dostaly velké slovo osoby spojené s Asadovým režimem.